Освободиха предсрочно осъдения скандален корабособственик Георги Мишков

georgi-mishkovСкандалният Георги Мишков е предсрочно освободен от гръцкия затвор, в който трябваше да лежи 10 години, научи Maritime.bg от свои източници в Гърция. Информацията бе потвърдена днес пред наш репортер от народния представил Валери Симеонов, който организира и пое финансирането на кампанията за защита на българския екипаж на кораба „Ина“, на борда на който бяха открити контрабандни цигари. Все още не са известни причините за предсрочното освобождаване на Мишков, който бе заловен на територията на южната ни съседка в края на 2013 година и получи присъда от гръцките магистрати. Въпреки предсрочното напускане на затвора, Мишков ще търпи специални мерки у нас.

Сагата с кораб „Ина”, който Георги Мишков изпрати на „държавна поръчка” с пълен товар контрабандни цигари, бе доведена до край в началото на 2014 година. Тогава у нас се завърна последният български моряк от злощастния кораб – старши помощник-капитанът Недялко Петров.
georgi-mishkov-2
Сагата с кораб “Ина” започна на 22 юни 2011-а година, когато съдът, плаващ под флага на Коморските острови, бе задържан в гръцки води. На борда му имаше 3000 мастър бокса цигари. Българите от екипажа бяха държани пет месеца под домашен арест на територията на Република Гърция, по подозрения за участие в организирана група за контрабанда на цигари, а в края на годината бяха освободени с мярка подписка в България. Основен мотор за тяхното освобождаване бе телевизия „Скат“, която пое техните гаранции и разходите им по процеса.

Петима от шестимата българи се завърнаха в родината, а през цялото време в затвора остана старши помощник-капитанът, заедно с капитана на плавателния съд от Русия.

Преди връщането си в страната, и след това, моряците настояваха за спешна намеса от страна на българските власти. Те искаха започване на разследване срещу собственика на плавателния съд – Георги Стоянов Мишков. След десетки жалби до множество институции последва прокурорско постановление, което показа слабостта на органите в държавата да вникнат в проблема.

Разследване на Maritime.bg разкри още в началото на сагата собствениците на плавателния съд и сложната конфигурация от офшорни компании, зад които стоят те.

Пред Maritime.bg тогава нито Георги Мишков, нито другият известен собственик на кораба Станчо Вълчев, успяха да дадат ясен отговор защо корабът бе арестуван. Последният успя само да каже, че не обвинява моряците. В заплетената сага немалко участие взел и Станчо Савов, който стана известен с инцидентите на неговите кораби през последните години.

Очаквайте продължение.

Всичко по темата можете да проследите в архива на Maritime.bg

Част от видео архива:

[ultimate 2 /] 

[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/moryaci-korab-ina-bulgaria-2.m4v“
width=“540″
height=“340″
description=“Моряците от кораб „Ина“ вече в България“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/moryaci-korab-ina-bulgaria-2.m4v“
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]
Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини