Без рекорд при речния круизен туризъм

dunav-tursКруизните разходки по Дунав секнаха заради ниското ниво на реката. Въпреки очаквания през тази година рекорден брой кораби в Русе данните до момента сочат, че такъв ръст най-вероятно няма да има. Това съобщи за „Телеграф“ директорът на „Речен надзор – Русе“ към ИА „Морска администрация“ капитан Иван Жеков. В началото на годината туроператори заявиха 430 корабопосещения, което е рекорд. До 9 октомври, което е почти в края на сезона на круизния туризъм, статистиката показва, че Русе са посетили 253 кораба с 26 000 пътници. Това е с една трета по-малко в сравнение с предишната година, когато на пристанището са акостирали 328 круизни кораба с 39 800 туристи.

„Причината е, че много чартьори се отказаха да изпълнят курсовете до делтата на Дунав заради рязкото падане на водните нива в долния участък на реката, въпреки че вече бяха заявили посещения. Притесненията им бяха, че дори корабите да преминат през критичните прагове, връщането им не е гарантирано при едно продължаващо понижение на водния стълб, когато вероятността някой конвой да затвори пътя е голяма“, обясни Жеков.

Най-популярни за момента са едноседмичните пътувания по реката от Пасау до Будапеща. Значително по-малко са 14-дневните круизи от Пасау до делтата на Дунав и обратно.

Вътрешночерноморски круизи обсъждат представители на Украйна, Русия, Грузия, Турция, България и Румъния. И шестте черноморски държави разполагат с достатъчно добри пристанищни съоръжения, както и с културно-исторически ценности, които биха били обект на взаимен интерес за туристите. Това съобщиха изпълнителният директор на „Пристанище Бургас“ ЕАД Диян Димов и ръководителят на отдел „Маркетинг, СУК и евроинтеграция“ Стойчо Димов.

Първи пристанищата в Бургас и Трабзон подписаха тази година споразумението за реализирането на обща круизна платформа. До края на годината ще приключат разговорите с останалите черноморски круизни портове, които са решени с общи действия могат да възвърнат атрактивността на круизните пътувания в Черно море и да са конкурентоспособни. Румъния вече вкара в действие общата стратегия.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В