Какво има в контейнера?

conteinerИзключително нестабилна изглежда геополитическата обстановка в света. Няколко са нажежените до червено точки, в които ред експерти са вперили погледи в очакване на развръзка. Свидетели сме на постоянно променящ се военно-технически и военно-стратегически потенциал на страните в различни конфликти. Към момента светът не успява да се справи с най-опасния за сигурността феномен – тероризмът. Драматично са нараснали този вид нападения по целия свят, а според някои експерти морското пиратството е форма на тероризъм. В момента две коалиции – предвождана от САЩ и предвождана от Русия, водят борба срещу най-явното изражение на тероризма – „Ислямска държава“.

Преди няколко години руска компания представи ракетната система Клуб-К, прикрита в стандартен 40-футов контейнер. Системата може да изстрелва различни видове ракети, но не това е най-важното, а фактът, че това може да се случи от всяка точка на света, всяко пристанище, всеки плавателен съд, всяка жп-композиция.

Компанията, разработила системата, не съобщава дали вече и на кого е продала единици от нея, които не могат да бъдат идентифицирани, докато не се активират. Тези „контейнери“ представляват стратегическо оръжие, чрез което може да се извършват предварителни удари зад противоракетната отбрана на врага.

Според експерти, цитирани от английския вестник „The Telegraph“, ако Ирак е разполагал с подобна система през 2003 година, за САЩ е щяло да бъде невъзможно да нахлуе в страната, тъй като всеки контейнеровоз или кораб в залива е щял да бъде потенциална заплаха.

Западни анализатори твърдят, че е малко вероятно подобни системи да се предлагат на пазара, без санкция от Москва, но засега не е известно как се е развил проектът и къде са продавани такива системи.

„Заплахата е огромна. Подобна система може да порази самолетоносач и групата кораби с него от 200 мили. Никой не може да каже как биха могли да са разгърнати системите от този тип“, коментира Робърт Хюстън, редактор на военното издание AIW, който първи съобщи за проекта.

Не е известно какви могат да са последствията, ако подобни системи попаднат в ръцете на терористи.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред