Делегация от Китай хареса Пристанище Бургас за логистичен хъб

1 (1)Делегация от Китай посети „Пристанище Бургас” ЕАД през почивните дни, съобщиха от порта за Maritime.bg.

Чуждите експерти се срещнаха с председателя на Съвета на директорите на пристанището Иван Капитанов и изпълнителния директор Диян Димов.

Посещението на китайските предприемачи е свързано с работата на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/, който е разкрит към Министерство на земеделието и храните в България. Целта на този център е да насърчи сътрудничеството, търговията със селскостопански продукти, храни и напитки, обмяната на опит и партньорство между 16 държави от ЦИЕ и Китай. В Бургас гостите бяха водени от Васил Гелев, директор на Центъра към българското министерство на земеделието.

По време на посещението си в бургаското пристанище Ли Бин, директор „E-road Ecommerce CO” LTD от град Ханджоу /Hangzhou/, каза, че компанията им е партньор на Alibaba Group – китайска публична компания, която работи в сферата на електронната търговия. Електронната търговия заема все по-голям дял в Китай и за миналата година е отчетен оборот от 50 милиарда долара. Ли Бин съобщи, че за китайските предприемачи представлява интерес разкриването на павилиони и складове под митнически режим в Европа и съответно на територията на Китай. Към момента в Европа има разкрит само един павилион на територията на Германия, но нямат складова база в Източна Европа.

Изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов представи дейността на порта, възможностите за товаро-разтоварна дейност, условията в откритите и закрити складови площи. Той посочи стратегическото място на бургаския пристанищен район, през който преминават няколко основни международни и национални транспортни коридори. Разказа и за преимуществото на порта от свързаността между морския, жп и шосеен транспорт, както и близостта до летище.

По време на посещението си в Бургас гостите от Китай разгледаха пристанище Бургас. Те посетиха новия брегови център за управление на корабоплаването, който е едно от най-модерните съоръжения в Европа за управление на корабния трафик, гарантиращ безопасно плаване и сигурност.

Предприемачите от Китай завиха, че са впечатлени от възможностите, които се предлагат на територията на бургаското пристанище и обмислят идеята за разкриването на логистичен хъб и складове под митнически режим за търговия с различни продукти.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В