Продадоха 160 лодки за 50 млн. евро на яхтено изложение в Истанбул

940e6de0c56d32bc65f0bcea46202cfe160 лодки за над 50 млн. евро бяха поръчани и продадени по време на 35-ото издание на Международното яхтено изложение в Истанбул, което се проведе от 6 до 11 октомври.

Най-продавани са малки моторни и ветроходни лодки на цени от 64 до 150 хил. евро.

Над 15 000 души са посетили тазгодишното изложение, съобщиха организаторите, добавяйки, че пред тях са представени най-различни съдове – яхти, моторни лодки и свръхлуксозни съдове, на обща стойност над 250 млн. евро.

Годишно в Турция се продават яхти за около 450 млн. долара. Целият сектор се оценява на 5,5 млрд. щ. долара, което означава, че съседната ни страна е трета в класацията на брой продадени съдове, според представители от сектора. В Турция има 62 яхтени марини, които могат да приемат над 17 500 съда, което е доста по-малко от възможностите на яхтените пристанища в Италия, където има място за над 178 хиляди яхти.

По време на изложението бе представена и още една интересна статистика. Ежегодно в Средиземно море се извършват около 1 млн. яхтени круизи.

Световният пазар при яхтения чартъринг се възстановява, след срива, който доведе световната финансова криза, сочат данни на  Future Market Insights (FMI). Анализаторите отчитат, че до 2020 г. пазарът ще нарасне с 6,5%.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент