Български моряци обявиха гладна стачка на кораб в Испания

BLUESTARДеветима българи са оставени без заплати вече близо 5 месеца, на кораб, арестуван в испанско пристанище, предаде bTV. Сънародниците ни твърдят, че от 5 дни са в гладна стачка.

Корабът „Просперити”, плаващ под молдовски флаг, е арестуван на 9 юли в пристанище Алхесирас, на няколко мили от Гибралтар. Испанските власти и Червеният кръст осигуряват провизии на екипажа.

„Ловим риба, за да ядем”, каза третият механик Петър Даскалов.

Договорите на повечето членове на екипажа са изтекли.

В тежко здравословно състояние е готвачът на кораба. „Получих едни, от нерви ли, от напрежение ли, обриви на крайниците, на ръцете и краката, обадих се на 112, дойде харбър мастера, той ме закара в болница, но тъй като няма кой да плати моето лечение и медикаменти, ме изхвърлиха като мръсно коте от болницата”, разказа готвачът Лальо Лалев.

Опитахме се да разберем как се грижи за интересите на моряците, фирмата, която ги е наела.

„Арестуваният кораб е под испанското законодателство, под тяхно влияние, те са длъжни да осигурят провизии, оттам нататък вече що се отнася до заплатите, ще се свържем с вас”, заявиха от фирмата.

Не се свързаха. Потърсихме и гръцкия оператор на кораба. От там заявиха, че нямат кораб „Просперити” с 9 българи на борда.

Ако напуснат кораба, моряците губят надежда, че някога ще получат заплатите си. Нямат и пари да се върнат у нас.

* На снимката плавателният съд е със старото си име.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Алексиев подписва Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество между България и Пакистан

България и Пакистан ще подпишат Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество. Това съобщиха пред Maritime.bg от Министерството на транспорта и съобщенията.