Колко са опасни хладилните контейнери?

kontПред изключителна опасност са изправени пристанищните работници, които обработват хладилни контейнери с хладилни газове в цилиндри за еднократна употреба, които са основа за черния пазар на фалшиви хладилни агенти, отчитат от Wilhelmsen Maritime Services (WMS).

През 2011 година бяха фиксирани отделни случаи, при които загинаха трима служители в различни пристанища, след експлозии на хладилни контейнери.

Фалшивите или неизправни цилиндри за еднократна употреба много често съдържат опасни и нестабилни газови смеси, които най-често имитират хладилен агент R-134a. Установени са случаи с газ R-40, който реагира с алуминий, формирайки триметилалуминий – силно летливо вещество, което може да се взриви при контакт с въздух.

Някои оператори не са наясно с потенциалните рискове, но други най-вероятно се стремят да намалят разходите си, отчитат от WMS. Въпреки това, основната причина опасни хладилни агенти да циркулират е съществуването на цилиндри за еднократна употреба.

През 2007 г. ЕС забрани използването на подобен тип цилиндри. Такива не могат да се използват на кораби, плаващи под флаговете на страните-членки.  Според WMS тези мерки са добри, но са развили черния пазар в други части на света.

Лидерите в тази индустрия вече са задействали различни мерки за ограничаване на фалшивите производства.  Според застрахователната компания TT Club, става дума най-малко за 2 500 хладилни контейнера, в които има R-40 или други нестабилни газови смеси.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота