Работим за увеличаване на товарооборота между българските и грузинските пристанища

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски проведе работна среща със заместник министър-председателя на Грузия Гиорги Квирикашвили и с министъра на икономиката и устойчивото развитие Димитри Кумсишвили.

Снимка: МТИТС
Снимка: МТИТС

Министър Московски е в Грузия за участие в международния форум на високо равнище „Пътя на коприната“, който се провежда в Тбилиси в периода 15-16 октомври. Събитието се провежда по инициатива на министър-председателя на Грузия и има за цел създаването на платформа за ежегодни срещи на високо ниво между заинтересованите държави и международни организации. Насочен е към проучване на възможностите за сътрудничеството и подобряване на партньорството в транспорта, енергетиката, търговията и контактите между бизнес средите.

В рамките на работната среща бе обсъдено развитието на транспортния коридор от Иран към Европа, пресичащ Азербайджан-Армения-Грузия- Черно море, като министър Ивайло Московски подчерта, че това ще доведе до развитие на превозите чрез три вида транспорт – пътен, железопътен и воден. Другата тема, включена в срещата беше създаването на директна въздушна линия между България и Грузия, като бяха разгледани възможностите за осъществяване на полетите от и до Тбилиси през летища София, Варна и Бургас.

Основна тема на срещата се очерта засилването на стокообмена между двете страни през българските пристанища Варна и Бургас и грузинските Батуми и Поти. Министър Московски представи инвестиционната политика в сектор воден транспорт и отбеляза, че миналия месец бяха открити бреговите центрове за информационно обслужване на корабоплаването във Варна и Бургас. Изградената система позволява да се осъществява по-добър контрол на състоянието и движението на корабите, с оглед избягване на аварии, сблъскване, засядане и замърсяване на околната среда.

По време на събитието беше приета политическа декларация на високо равнище относно сътрудничеството по въпроси, свързани с развитието на Пътя на коприната.

Във форума участват правителствени ръководители от Грузия, Китай, САЩ, Афганистан, Киргизстан, Казахстан, Азербайджан, Чешката Република, Словения, представители на Европейската комисия, редица международни организации и др.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент