Закриват корабостроителния факултет в Технически университет – Варна?

trenajor-mashinno-otdelenie-tehnicheski-universtite-varnaСамо три дни делят варненци от удар в корабната индустрия – един от най-големите бизнес сектори на България, алармират от Българската Национална асоциация по корабостроене и кораборемонт.

Инженерите са в ужас, че такива като тях в бъдеще няма да има. Причината е, че в понеделник, 19 октомври, единственият в региона и страната професионален факултет за подготовка на кадри в Технически университет – Варна, може да бъде закрит.

За същата дата е насрочено заседание на академичния съвет на висшето учебно заведение. На съвещанието ще бъдат предприети мерки по „структурна реформа“ на целия учебен план на ВУЗ-а, съобщават от академичното ръководство, предаде petel.bg.

В плана за реформа е залегнала точка, според която корабостроителният факултет наистина може да бъде закрит, както са разбрали от асоциацията. Само че има вероятност, вместо него да бъде открит машинно-корабостроителен факултет, успокояват членове на съвета. Никой от тях обаче, дори новият ректор, не може да каже преди понеделник какво точно решение ще бъде взето, защото според устава, мнозинството ще реши.

В същото време от асоциацията тълкуват бъдещата реформа като удар върху цялата икономика на морската индустрия – един от водещите икономически сектори в държавата.

Инженерите прогнозират пълно заличаване на кадрите в корабостроенето и кораборемонта, което ще доведе до липса на качество.

От това ще бъдат засегнати десетки предприятия, членове на БНАКК. Сред тях са „Булярд“, МТГ „Делфин“, КРЗ „Одесос“, „Терем – КРЗ Флотски арсенал“ и други, поне 10 от които са варненски.

„Корабостроителната промишленост в лицето на БНАКК и корабостроителната наука и образование, представлявана от Корабостроителния факултет на ТУ – Варна, съществува в своята пълнота до днес и се развива устойчиво на двустранна основа. Асоциацията приема факултета като надежден тил, гарантиращ кадровото осигуряване на промишлеността и острие в научното развитие и технологичното обновление на бранша. Асоциацията активно подпомага корабостроителното образование като осигурява стажове, практики, стипендии, участва в кандидат-студентските кампании и в обсъждането на учебни планове и програми. В предстоящата структурна реорганизация на Университета се предвижда закриване на Корабостроителния факултет, а той е единственото структурно различие между ТУ – Варна и останалите университети и висши училища в България.“, пишат в обръщение до ТУ – Варна членовете на асоциацията и се молят факултетът да не спре да съществува след няколко дни.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент