Извадиха останките на кораб „Олга Джи“ в Пристанище Бургас

STP61248Успешна е операцията по изтегляне и изваждане на останки от корпуса на кораб „ОЛГА ДЖИ“, които от години са проблем за Пристанище Бургас. През май т.г. бе проведен пореден търг за избор на компания, която да извърши сложната операция.

През далечната 1998 година пристанището задържа плавателния съд. Арестът е следствие неплатени пристанищни такси. Сумата надхвърля цената на кораба и портът става негов собственик. 13-членният екипаж от Гана напуска страната, а само капитанът му остава в Бургас.

След няколко неуспешни операции за цялостно изваждане на кораба, бургаският порт най-после откри решение.

Към месец май бе останала само една секция от кораба, тежаща приблизително 120 тона. Финансирането на операцията по изваждане ще бъде направена от пристанището, а след което реализираният метален скрап ще остане за порта.

Maritime.bg припомня, че през 2012 година бе направен опит за нарязване на кораба с диамантено въже.

Останките на „ОЛГА ДЖИ“ лежат в канала, който свързва Пристанище Бургас с езерото Вая, създавайки сериозни екологични проблеми.

Снимки:

Всичко по темата: Олга Джи

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по