Напрежение в Южнокитайско море

55837fd3ee48c-minКораб от военноморския флот на САЩ премина близо до изкуствени острови, построени от Китай в спорните води на Южнокитайско море, заявиха служители на отбраната на САЩ, предадоха Би Би Си и „Ройтерс“, цитирани от Дневник.

Ескадреният миноносец „Ласен“ (USS Lassen) е навлязъл в зоната от 12 мили край рифовете Суби и Мисчиф в архипелага Спратли, за които Китай има претенции.

Външното министерство в Пекин е осъдило като „незаконни“ действията на американския флот.

Ескадреният миноносец „Ласен“ е навлязъл „нелегално“ във водите около оспорвания архипелаг Спратли, е заявил говорител на китайското външно министерство. Той е призовал американската страна „незабавно да поправи грешката си и да не предприема опасни и провокативни действия, които заплашват суверенитета и сигурността на Китай“.

Съединените щати изпратиха днес свой военен кораб да премине в района на изкуствените острови, които Китай построи в Южнокитайско море, съобщи източник от отбраната на САЩ.

„Ласен“ (USS Lassen) имаше за цел да се приближи около построените от Китай изкуствени острови в архипелага Спратли и да остане в района до няколко часа, съобщи „Ройтерс“. Съдът трябваше да извърши наблюдения на архипелага Спратли – група от стотици рифове, островчета, атоли и острови в Южнокитайско море, към които няколко страни имат териториални претенции.

Това е дългоочаквано предизвикателство, което САЩ ще отправят към прекомерните според тях териториални претенции на Китай в тези води, отбеляза „Асошиейтед прес“.

Правителството на Обама отдавна се заканва да упражни правото на свобода на корабоплаването в които и да е международни води, включително в Южнокитайско море.

Китай претендира за почти цялата акватория на морето и от една година ускори работата си по създаване на изкуствени острови и преобразяването на коралови рифове в пристанища и други инфраструктурни обекти.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини