Китай: САЩ своеволничат край архипелаг Нанша

Chinese-Navy-min
Вчера вечерта главнокомандващият военноморските сили на Китай У Шънли проведе видео-разговор с американския си колега генерал-полковник Джон Ричардсън. У Шънли изрази сериозна загриженост за своеволното навлизане на американски военен кораб в рифовете на архипелага Нанша. У Шънли изтъкна, че китайските военноморски сили ще предприемат необходимите мерки според ситуацията, за да защитят суверенитета и сигурността на страната.

У Шънли посочи, че въпреки многократните преговори и сериозен протест на Китай, САЩ са изпратили миноносеца „Ласен” в акваторията на китайския архипелаг Нанша. Това поведение на САЩ представлява заплаха за суверенитета и националната сигурност на Китай, нарушава регионалния мир и стабилност, предаде Радио Китай. То е провокативно и опасно. Китайските военноморски сили, изхождайки от общата ситуация с двустранните отношения са отправили предупреждение към американския военен кораб. Но САЩ продължават да своеволничат. Китайските военноморски сили изразиха сериозна загриженост от тези действия.

Ричардсън каза, че американският военен кораб в Южнокитайско море е плавал в съответствие с принципа за свободното корабоплаване, което отговаря на международните норми и традиции. То не е насочено към никоя страна. Позицията на САЩ по въпроса за Южнокитайско море е ясна и последователна. САЩ не подкрепят никоя страна.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент