74% от рибните запаси в Черно море са унищожени

riboloven-korab74% от рибните запаси в Черно море са прекомерно или напълно експлоатирани или унищожени, а 17% се възстановяват, след като са били увредени. За това алармира природозащитната организация WWF България в навечерието на Международния ден на Черно море, като се позова на доклад, цитиран и от Европейската комисия.

Свръхуловът е систематичен отгоре надолу по хранителната верига – първо големите хищници – есетрите, черноморските акули и делфините, после паламудът, скумрията и калканът, а сега и цацата и хамсията, заявяват природозащитниците.

Проблемите със свръхулова и замърсяването се усложняват допълнително и от нелеката политическа обстановка около морето, предаде ВарнаУтре. Само две от шестте крайбрежни държави са членки на Европейския съюз, а част от крайбрежието попада в територии със спорен статут като Крим и Абхазия. Това прави изключително трудно не само планирането на мерки за подобряване на екологичното състояние, но и събирането на точни научни данни за рибните запаси и устойчивостта им.

WWF България подготвя изследване на наличната научна литература за състоянието на рибарството в Черно море, резултатите от което ще бъдат публикувани до няколко месеца. Офисите на WWF в България и Румъния, заедно с тези в още девет европейски страни работят за повишаване на търсенето на устойчива морска храна на пазара в ЕС, което да намали натиска върху морските екосистеми, предизвикван от прекомерен, незаконен или недеклариран улов.

Според данни от публикувания наскоро доклад Жива синя планета на WWF за последните 40 години рибните запаси, използвани за храна, са намалели почти наполовина, което поставя в опасност препитанието на повече от 800 милиона души по света, зависещо от улова, преработката, производството и продажбата на риба и морски продукти. Най-засегнати са развиващите се страни, на които Европейският съюз е посветил Европейската година за развитие 2015.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията