Руските ВМС са предизвикателство пред САЩ

ruski-boen-korab-minСъединените щати водят дебати дали да разположат още кораби и други военноморски сили в Европа в момент, когато активността на руските бойни кораби и подводници е на равнища, невиждани от две десетилетия, според новия командващ американските военноморски сили.

Адмирал Джон Ричардсън, началник щаба на ВМС на САЩ, каза пред „Файненшъл таймс“, че американският военен флот прави преоценка на своите глобални позиции на фона на руската активност, която се простира от Черно през Средиземно море до Тихия океан, предаде БТА.

„Техните подводници и кораби не са били толкова активни от дълго време, от 20 години“, заяви Ричардсън в интервю. „Как ще позиционираме нашите сили, за да гарантираме поддържането на подходящия баланс и способността за съответна реакция?“

Адмиралът каза, че американските ВМС извършват оценка дали да увеличат присъствието си в Европа и Тихия океан. „Сега обсъждаме точно това“, довери той.

Въпреки че част от засилената активност на руските военноморски сили се дължи на намесата на страната в Сирия, такава се наблюдава от източното крайбрежие на САЩ до Пасифика. Адмирал Виктор Чирков, командващият руските ВМС, каза наскоро, че патрулите на руски подводници са се увеличили с 50 процента от 2013 г.

Представители на американските власти са особено обезпокоени от признаците, че руски подводници плават в районите, където се намират критично важни телекомуникационни кабели по дъното на Атлантическия океан – дейност, която според адмирал Ричардсън би била „много тревожна“.

„Много трудно е да се възстанови такъв тип трафик във всеки друг канал“, заяви той. „Това ще е заплаха срещу другата глобална система, информационната… която е свързана с просперитета, със сигурността.“

Руската активност идва в момент, когато САЩ провеждат нови операции в Южнокитайско море в противовес на поведението на Китай – агресивни действия по море и изграждане на изкуствени острови – което според много държави заплашва свободата на корабоплаване във води, през които преминава 30 процента от световната търговия.

Американските и японските военноморски сили освен това провеждат съвместни учения в Южнокитайско море, според представител на САЩ в областта на отбраната. Японска фрегата се присъедини към американския самолетоносач „Теодор Рузвелт“ за операция, целяща да помогне на японските ВМС да се стиковат по-добре с американските.

Адмирал Ричардсън заяви, че руската и китайската активност подчертават необходимостта страните да спазват правилата за поведение в морето, за да не бъдат заплашени глобалната търговия и просперитет. Южнокитайско море е основен морски път, но други 20 процента от световната търговия преминава през Средиземно море.

Адмиралът каза, че „съмнителните мотиви“ на Китай и Русия са предизвикали опасения за стабилността на глобалната система, която гарантира сигурността на корабоплаването и безпроблемното осъществяване на търговията.

„Отново е предизвикан смут в глобалната система“, заяви той. „Сегашният модел е равен достъп за всички… Заплашен ли е той?“

Адмирал Ричардсън каза, че президентът Владимир Путин се опитва да върне руските ВМС на международната сцена, за да „направи така, че да се заговори отново за тях, те да бъдат възприемани като… сериозни играчи“, и това явление „не е краткосрочно“.

Русия поддържа силни военни инвестиции от края на студената война, дори през последните години въпреки отслабването на икономиката й. Адмирал Ричардсън каза, че Русия неотдавна е демонстрирала качеството на своя флот чрез изстрелването на крилати ракети по мишени в Сирия от бойните си кораби в Каспийско море. „Това е значителна способност, значителна демонстрация“, отбеляза той.

Руската военноморска активност идва в момент, когато САЩ се сблъскват и с бързото разрастване на китайските ВМС. През последните две години Китай построи пет изкуствени острова в Южнокитайско море, за да увеличи своята мощ в Пасифика.

Китай протестира миналата седмица, когато американски военен кораб премина близо до един от изкуствените острови – ход, който показва, че Съединените щати не признават териториалните претенции на Китай.

Адмирал Ричардсън изтъкна, че САЩ не са отправили възражения, когато китайски военни кораби преминаха наскоро през териториални води на страната около Алеутските острови след съвместни учения с руските ВМС. Съединените щати освен това казват, че Китай излага на риск глобалната морска система, която помогна на собствената му икономика да нарасне драматично през последните три десетилетия.

„В много отношения те спазват напълно и дори защитават това върховенство на закона. Приносът им за антипиратската мисия е един пример за това. Китайците бяха много ясни за тяхната свобода на корабоплаване около Алеутските острови“, каза адмирал Ричардсън. „Само в тези райони, в Южнокитайско море, те изглежда възприемат различна позиция.“

Въпреки че напрежението остава високо в Южнокитайско море, адмирал Ричардсън заяви, че Съединените щати обръщат внимание и на островите Шенкаку – контролиран от Япония архипелаг в Източнокитайско море, за който обаче претендира и Китай под името Дяоюйдао и където китайски кораби плават редовно във води, които японската страна твърди, че са нейни териториални.

„Това е нещо… на което трябва да продължим да обръщаме сериозно внимание. Макар че ситуацията не е така напрегната, както преди две години… ние не бива да изпадаме в самодоволство и да отвръщаме поглед от тази част на света, и аз не мисля, че ние го правим.“

Адмирал Ричардсън, който пое поста през септември, заяви, че е от решаващо значение за американските военноморски сили и техните партньори в света да работят заедно колкото е възможно без прекъсване, особено в една епоха, когато ресурсите не са неограничени и споделянето на информация чрез технологии е станала от критично важно значение.

Той изтъкна факта, че сега няма търговски кораби, които да са държани в плен от пирати близо до Аденския залив, като успешен пример за типа многостранно военноморско сътрудничество през 21-и век. Китай, например, играе роля при патрулирането в тези води край източното крайбрежие на Африка.

Адмирал Ричардсън заяви, че ВМС на САЩ също така възприемат киберзаплахите по-сериозно в сравнение с преди няколко години. „Това определено е нещо, което увеличи своето значение. Имаме по-ясна представа за него. И разбираме по-добре този въпрос, осъзнаваме колко критичен е той.“

Бившият командир на подводница също така защити факта, че американските военноморски сили нямат самолетоносач в Персийския залив. Някои експерти се безпокоят, че планираното двумесечно отсъствие – за ремонтни дейности след продължило повече от едно десетилетие присъствие – може да окуражи Иран.

„Тук няма липса на ангажираност. Ще видите, че щом преминем през този период, ние всъщност ще увеличим своето присъствие“, каза адмирал Ричардсън. „Това е нещо, което ще бъде забравено доста бързо.“ / БТА

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че