Българска яхта участва в най-мащабното презокеанско ветроходно рали

76ad00928728b049c43b0168b9903e6aЗа първи път българска яхта участва в най-мащабното презокеанско ветроходно рали – Atlantic Rally for Cruisers (ARC). Това е бургаската „Фурия“. От всички участници в тазгодишното състезание, тя е една от най-малките по дължина и определено най-леката яхта. Нейният тесен корпус, палуба от тик, карбонова мачта и грациозни линии я открояват като една от най-красивите и елегантни малки ветроходни яхти, които ще прекосят Атлантическия океан в компанията на значително по-големи плавателни съдове.

Собственик и скипер на „Фурия“ е Румен Котов – запален мореплавател с приключенски дух. Другите двама членове на екипажа са Михаил Копанов – най-опитният бургаски ветроходец, и Диан Зайков – известен не само със страстта си към морските пътешествия, но и като един от създателите на съвременната бургаска фехтовална школа.

И тримата силно желаят да ознаменуват първото българско участие в това популярно състезание с достойно място в общото класиране, независимо от скромния размер на яхтата.

В момента „Фурия“ плава към старта на ARC в Лас Палмас, Гран Канария. Можете да следите плаването: www.furia1101.com

Atlantic Rally for Cruisers – ежегодното събитие по преминаване на Атлантическия океан с ветроходни лодки, се провежда от ноември 1986 г. със стартова точка Лас Палмас. ARC е най-мащабното презокеанско ветроходно събитие в света, което събира повече от 200 лодки от най-различен вид и размер. Основано от Джими Корнел, понастоящем събитието се организира от Световния Круизен клуб. Макар да не е професионална ветроходна регата, ARC има приятелски състезателен дух, като яхтите се подреждат в отделни дивизии според своя вид и дължина. Прилага се също така хендикеп система за нуждите на крайното класиране. Събитието стартира на 22-ри ноември 2015 г. от марината в Лас Палмас, Гран Канария, и приключва на 18-ти декември в Родни бей на остров Санта Лучия, част от Малките Антили. Разстоянието е около 2700 морски мили, които се прекосяват без прекъсваване. Обикновено през този период започват да духат пасатите – постоянни източни ветрове. Почти цялата част от плаването преминава с попътен вятър, който понякога може да достигне 25-30 възела.

В самото начало на прехода понякога има насрещни или слаби ветрове. Поради тази причина голяма част от яхтите избират курс на юг и при достигане на 20-я паралел тръгват на запад. Нерядко се случват и шквалове.

Преди прекосяването на Атлантическия океан, на „Фурия“ й предстои дълго и трудно плаване от Черно море до Канарските острови. Преходът до Месолонги (на входа на Йонийско море срещу Патра) беше извършен в началото на септември. От 22 до 27септември се извърши преходът от Месолонги до Каляри, Сардиния. През първата половина на ноември предстои прекосяване от Каляри, Сардиния – през Гибралтар – до Лас Палмас, Гран Канария. Това са около 1500 морски мили. Този последен преход, непосредствено преди старта на състезанието, е истинско предизвикателство за „Фурия“ и екипажа й, заради вероятната нестабилност на климатичните условия през периода, интензивния морски трафик по маршрута и умората от денонощното плаване.

Maritime.bg – Спорт

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и