Морска Варна потопи Паметника на моряка

pametnik-na-moryaka-2За пореден път морска Варна е разединена. Това не е нещо необичайно. Това е начинът, по който в града се развиват всички теми, свързани с морската индустрия. Такъв горещ картоф бе и темата за развитие на варненското пристанище, както и начините, по които местните морски организации оказваха подкрепа за политически субекти. Единно мнение не съществува по нито един въпрос, освен в случаите когато нещо „трябва да се раздели“.

Пъстра картина от мнения разцепи и общественото обсъждане, което се проведе преди няколко дни в Община Варна, за мястото и визията на Паметника на моряка. Мненията са толкова много, от толкова различни страни, че изглежда почти невъзможно да бъдат обособени под шапката на един паметник, за названието на който също има спорове и противоречия. Изводът от ситуацията е много прост – морска Варна потопи морския си монумент, бил той на моряка, на подводничаря, на морския труженик, на риболовеца, на корабостроителя, на светеца Николай или на всички онези, които бяха на общественото обсъждане.

Изходът от настъпилата ситуация е провеждане на нов конкурс, за който обаче няма осигурени средства. Пред Maritime.bg председателят на фондация „Морски съдби“ к.д.п. Димитър Димитров коментира, че са необходими до 12 000 лева. „Според мен този резултат е практически неразбиране. При първия конкурс имаше спечелил идеен проект, това на практика е идея, която можеше да се промени, да се развие“, коментира той с леко уловима доза огорчение. По думите му има само една константа – мястото, монументът все пак ще бъде изграден в района на чупката на вълнолома. Неизвестно кога.

„Знаем какво трябва да бъде, но не е това, което правите вие“, е движещото в морска Варна, движещата сила и в градежа на паметника, движещото при всеки въпрос в сектора. В тази връзка, най-реалистично и евтино изглежда идеята – всички „умници“, голяма част от които са отговорни за сегашното състояние на сектора, да се наредят за обща снимка, която да бъде поставена вместо паметник. Именно пред нея бъдещите (ако съществуват) морски поколения ще прекланят глави. Пред такъв деструктивен морски елит, достоен за паметник приживе.

АТ

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за

Доц. Ваня Стаматова: Възмутена съм, че нямаме никаква информация от Румъния, извинявам се на рибарите

Възмутена съм, че и до момента нямаме никаква информация от Румъния. Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.