Джихадист готвел атентат срещу френска военноморска база

354ToulonshipsOptДесет месеца след атентатите в Париж през януари, млад мъж, който поддържал контакт с френски джихадист в Сирия и е подготвял атака на военни в Тулон е бил арестуван от службите за сигурност, предаде БГНЕС.

25-годишният мъж бе обвинен за организиране на престъпна група с терористични цели, съобщи във вторник съдебен източник вторник, потвърждавайки информация на Canal +.

„Поставен под наблюдение от една година заради неговата радикализация и публичната му подкрепа за джихадистките идеи“, младият мъж „се е опитал да се снабди с материали, за да премине към действия“, а именно „насилствени действия срещу военни от военноморските сили в Тулон“, съобщи френското МВР.

Заподозреният е попаднал в прицела на разузнавателните служби заради неуспешния му опит през октомври и декември 2014 г. да отидете в Сирия, според няколко източници. Оръжието, което получил по пощата, било боен нож и качулка. Арестуван е в края на октомври. По време на следствието е признал, че е в контакт с французи, които са в Сирия в редиците на джихадистката групировка „Ислямска държава”. Те „през интернет са го накарали да предприеме действия“, сочи източник, близък до разследването. Френският джихадист, който е бил в Сирия, е обвинен и попада в затвора за няколко месеца за отправяне на заплахи за насилие срещу изданието „Шарли Ебдо” (Charlie Hebdo) през 2012 г., каза източникът. Именно той е препоръчал на младежа от Тулон да си купи пистолет.

Задържаният си е признал, че е подготвял атака срещу моряци от военноморската база в Тулон. Според полицейски източник, той все още не е имал много конкретен план.

Maritime.bg припомня, че в началото на миналата година 25 души бяха екзекутирани в Египет по обвинения в организиране на терористична групировка, която щяла да атакува, преминаващи през Суецкия канал кораби.

Още по темата: Смъртни присъди за 25 терористи, планирали нападения над кораби в Суецкия канал (видео)

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за

Доц. Ваня Стаматова: Възмутена съм, че нямаме никаква информация от Румъния, извинявам се на рибарите

Възмутена съм, че и до момента нямаме никаква информация от Румъния. Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.