Обсъдиха развитието на фериботната връзка Варна – Иличовск

12208289_988587951205216_5171263561128050638_nРазвитието на фериботната връзка Варна – Иличовск обсъдиха министърът на транспорта Ивайло Московски проведе среща с министърът на инфраструктурата на Украйна Андрей Пивоварский. Тема на разговор е било възникналото недоразумение, свързано изискването на борда на ферибота да плават не повече от 12 лица.

По време на срещата българската страна повдигна въпроса за ефективността на функционирането на фериботната връзка Варна – Иличовск. Непризнаването от страна на украинските пристанищни власти на свидетелствата, издадени от българските компетентни власти за фериботите „Героите на Одеса“ и „Героите на Севастопол“ в съответствие с Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море, е предпоставка за неефективно използване на фериботите.

Като проблем беше посочено изискването на борда на ферибота да плават не повече от 12 лица (екипаж на кораба).

Това затруднява превоза на тежкотоварни автомобили по линията, които пътуват обичайно с по двама шофьори. От украинска страна декларираха готовност още тази седмица да направят нужните уточнения относно броя на придружаващия експлоатационен персонал, така че да не се затруднява превоза на камиони.

В заключение заместник-министър Антон Гинев заяви, че българската страна има готовност за провеждането на среща на експерти за обсъждане проекта на нова междуправителствена спогодба за организиране на пряка железопътна фериботна линия между Украйна и България.

Maritmie.bg – България

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.