Близо 114 млн. евро за морския сектор, рибарството и аквакултурите

riboloven-korabЕвропейската комисия одобри и последната оперативна програма за България – тази за морския сектор, рибарството и аквакултурите, съобщиха от Брюксел във вторник.

Бюджетът й за периода 2014 -2020 е 113.5 млн. евро, от които 88 млн. евро идват от фондовете на ЕС, предаде Медияпул.

Финансирането ще допринесе за ограничаване на въздействието от риболовните дейности върху морската околна среда и за увеличаване на биоразнообразието. То ще гарантира равновесието между риболовния капацитет и наличните възможности за риболов.

Основните цели на програмата са свързани с по-голяма конкурентоспособност на аквакултурите и преработвателния сектор, жизнеспособност на морския риболов и устойчиво развитие на традиционно зависимите от риболова региони.

Седем са основните приоритети на оперативната програма.

Близо една четвърт от бюджета (25.5 млн. евро) е за устойчивото развитие на рибарството и опазване на рибните и морските ресурси. Средствата ще бъдат използвани за осъвременяване на риболовната инфраструктура, опазване и възстановяване на морското биоразнообразие, насърчаване на иновациите, събиране на морски отпадъци, развитие на нови форми на приходи за риболовците. Те могат да включват също окончателно прекратяване на риболовните дейности и инвестиции на борда на плавателните съдове за подобряване на селективността при риболовните приспособления.

Близо една трета от средствата (36.2 млн. евро) е за насърчаване на устойчиви в екологично отношение, иновативни, конкурентоспособни и основани на знания аквакултури. Парите са предвидени за продуктивни инвестиции в аквакултури и за подобряване на конкурентоспособността на сектора и неговата жизненост.

За по-висока заетост и териториално сближаване в рибарския сектор са предвидени 17.8 млн. лв. Бюджетът за насърчаване на предлагането на пазара и преработката е 12.7 млн. евро.

Средствата ще бъдат влагани в проекти, осигуряващи по-добро препитание на риболовните общности, например чрез създаване на техни групи за местно развитие и за инициативи.

За изпълнението на общата политика в областта на рибарството са заделени 12.4 млн. евро, а за интегрираната морска политика – 3.3 млн. евро. Бюджетът на техническа помощ по програмата е 5.5 млн. евро.

„Тези над 200 милиона лева означават по-сигурна работа и доходи за хиляди рибари, по-стабилни рибни запаси, по-чисти морски и речни води. От това ще спечелят всички, заети в рибния сектор, а до трапезата на българите ще стига повече и по-качествена риба. Очаквам час по-скоро тези пари да се превърнат в успешни проекти, които променят живота на хората към по-добро“, заяви Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор „Бюджет и човешки ресурси“.

В своето приветствие за приемането на пакета комисарят по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела подчерта приноса на програмата за устойчивия растеж. „С поставения върху икономическата, екологичната и социалната устойчивост акцент инвестиционният пакет гарантира влагането на средствата в проекти с дългосрочни резултати“, заяви той.

Maritime.bg – България / Рибарство

Последни новини

Последни новини

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС