Вицеадмирал Джеймс Фого, командващ Шести флот на САЩ: Нашето присъствие в Черно море ще продължи

Снимка: Дарик Варна
Снимка: Дарик Варна

Миграционният натиск, трафикът на хора и оръжие, както и контрабандата са най-големите заплахи пред мира и сигурността за страните в Черноморския регион. Това заяви при посещението си във Варна командващият Шести флот на САЩ вицеадмирал Джеймс Фого, който добави, че всяка опасност за търговските кораби трябва да бъде взета под внимание и неутрализирана, предаде Дарик.

„Морската безопасност е водещ приоритет за нас и се надявам да спомогнем за установяване и поддържане на мир и сигурност в региона. Нашето присъствие в Черно море ще продължи”, обяви Фого. Той допълни, че през 2010 г. в Черно море американските ВМС са имали само един постоянно назначен кораб, а сега разрушителите са четири.

Въпросите за сътрудничество с Русия в борбата срещу „Ислямска държава” не касаят военните, а се решават от политиците, каза още вицеадмиралът.

Терористичните действия в Европа и Близкия Изток са сред темите, които Джеймс Фого ще обсъжда с командира на ВМС контраадмирал Митко Петев по време на визитата си във Варна. Двамата ще дискутират и „текущите конфликти в Черноморския регион, които са предизвикателства от конвенционален и хибриден вид”.

В програмата на американския вицеадмирал са включени посещения на военноморската база във Варна и на Военноморското училище „Никола Й. Вапцаров”.

Maritime.bg – ВМС / България

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В