Началникът на ВВМУ стана почетен професор на румънската Военноморска академия

img_9822Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров бе удостоен с почетното звание „Почетен професор на Военноморска академия „Мирча чел Батран”.

Церемонията започна с издигане на националния флаг на Р Румъния. Контраадмирал проф. д-р Вергил Кицак – ректор на Военноморската академия откри събитието, а капитан I ранг доц. д-р Октавиан Тарабуца- заместник-ректор представи биографията на проф. Медникаров пред аудиторията. Присъства цялото ръководство на академията домакин, преподаватели, офицери, курсанти и студенти, както и представители на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Гост на церемонията бе Владимирс Дрейманис – директор на Морския колеж в гр. Лиепая, Латвия.

Почетното звание бе присъдено на капитан I ранг проф. Медникаров в израз на признателност за постигнатите високи резултати при взаимодействието между румънската военноморска академия и Морско училище. Решението на Академичния съвет на „Мирча чел Батран” представи проф. д-р Андриан Михей – председател на Академичния съвет на Румънската военноморска академия в Констанца. Проф. д-р Кицак връчи почетен плакет на проф. д-р Медникаров в знак на удостояването му със званието. В своето обръщение към домакините, проф. Медникаров благодари за високата чест и изтъкна факта, че двете военноморски академии си взаимодействат успешно през последните години на базата на договор за двустранно сътрудничество от април 2011 г. Обмен на преподаватели, курсанти и студенти, общи проекти и учебни програми, сътрудничество в редица направления са част от постиженията, които се реализират непрекъснато.

Церемонията по присъждането на почетното звание на проф. Медникаров в Констанца завърши с изпълнението на академичния химн от оркестъра на ВМС на Румъния и хора на академията.

Военноморската академия „Мирча чел Батран” чества 143-годишнината от създаването си в деня на церемонията. Академията в Констанца е най-старото висше техническо учебно заведение в Р Румъния.

Maritime.bg – България / Образование

Последни новини

Последни новини

Варна върху карта на Петрус Весконте от 1311 година – най-ранната оцеляла до наши дни морска карта

1. Петрус Весконте, „Карта на Централно и Източно Средиземноморие и Черно море“, 1311 г. Отсечка с Варна (varna). Държавен архив на Флоренция, Италия. Петрус Весконте (Petrus

Предлагат включване на Големия бариерен риф в списъка на застрашеното световно наследство

Комисия, подкрепяна от ООН, предлага Големият бариерен риф да бъде добавен в списъка на застрашените обекти на световното наследство и предупреждава, че без "амбициозни, бързи и

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавяне на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент