Баражирането е единственият начин да се използва потенциалът на Дунав

P1630063Русенският университет събра за втора поредна година представители на държавни и местни институции, фирми, неправителствени организации, които обсъждаха предизвикателствата пред развитието на бизнеса по поречието на река Дунав. Организатор на форума „Дунавската култура и дунавският бизнес – развитие и предизвикателства“ беше СНЦ „Българска дунавска камара“.

„Надявам се това събитие да се превърне в традиция и всяка година през ноември да се обсъждат теми, свързани с река Дунав“, каза зам.-ректорът, проф. Велизара Пенчева. Този форум е и среща на поколенията – на тези, които са изстрадали речното корабоплаване, както и на студентите, които тепърва ще навлязат в дунавския бизнес, каза още тя.

Участниците обсъждаха въпроси, свързани с развитието и предизвикателствата пред българското речно корабоплаване, комплексното използване на естествения потенциал на река Дунав, подобряването на системите за навигация и топохидрографните измервания по реката. Провеждането на подобен форум в Русе, на който се събират реалният бизнес, държавните и общинските структури, образователните и научните институции, както и неправителствените организации е доказателство за воля и готовност за развитието на региона на река Дунав.

P1630050Предложението на кап. Любен Ботев за използване на естествения потенциал на реката и изграждането на баражи в района на Никопол – Турну Мъгуреле и Силистра – Кълъраш предизвика дискусия, в която се включи и представител на Министерството на транспорта. Баражирането на Дунав е единственият начин, по който може да се използва естественият му потенциал в три направления – транспорт, производство на електричество и напояване. Допълнителен ефект би имало и върху ерозията на бреговете и екологията в региона на дунавските общини.

Кап. Александър Каменов, първият български лицензиран капитан на река Рейн и постоянен член на немски изпитни комисии за придобиване на капитански правоспособности, разви тезата си за ролята на туристическата индустрия по поречието на Дунав. Според него България не използва максимално потенциала си по отношение на речния туризъм.

В дискусиите участваха преподаватели и докторанти от катедра „Транспорт“ и студенти от специалностите: „Технология и управление на транспорта“, „Експлоатация на флота и пристанищата“ и „Технологии и логистика във водния транспорт“.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за