Клуб „Първи дивизион патрулни кораби”: Ръководството на Министерство на отбраната демонстрира своята военна некомпетентност

Снимка: В. Димитров
Снимка: В. Димитров

Управителният съвет на Клуб „Първи дивизион патрулни кораби” изрази своето безпокойство от случващото се в звената на националната сигурност, в частност и в Българската армия.

„Политическото ръководство на Министерството на отбраната непрекъснато демонстрира своята военна некомпетентност по въпросите на укрепването и развитието на армията и то в условията на изключително сложната военнополитическа обстановка в света. Политически мотивираните назначения в най-деполитизираното ведомство, опитите да се ограничат социалните придобивки на военнослужещите, скандалът около ремонта на българските изтребители и изявленията на Министъра на отбраната за предстоящи хибридни войни и други се отразяват негативно на боеготовността и мотивацията на военослужещите“, пишат в своя декларация от клуба.

Останалата част от декларацията:

В последно време научаваме от медиите за безпринципните и бихме казали незаконни замисли и действия на Министър Николай Ненчев, насочени и към висшето военно ръководство на БА, в частност към началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

След като не направи предложение да му бъде присвоено звание „адмирал”, изчаква да навърши 59 години (пределна възраст за службата в Българската армия за „вицеадмирал”) и да го уволни. Между впрочем, право на предложение за присвояване на най-висшето военно звание има и Президентът на Републиката ни, той и Главнокомандващ на ВС, стига да е националноотговорен. Едва ли министърът и неговият политически кабинет си представят условията, времето и усилията за изграждането на един висш кадрови военоначалник.

Членовете на Клуб „ Първи дивизион патрулни кораби” като войни от запаса и резерва, много добре познаваме своя колега, началник и боен другар, вицеадмирал Румен Николов. От лейтенант до вицеадмирал, от командир на щурманска бойна част, през командир на кораб, щабен специалист и командир на военноморска база, до командир на ВМС и началник на отбраната, той придобива високи професионални и командни качества. С изключително трудолюбие и чувство за отговорност, с организаторски талант и без каквито и да било протекции, достига до най -високото стъпало на военната йерархия. Той е и първият български военонноморски офицер на този пост.

Ето защо ние декларираме нашата подкрепа за вицеадмирал Румен Николов и за всички генерали и офицери, които в тези трудни условия влагат всичко от себе си за гарантиране на националната сигурност .

Нека да оставим военното ръководство да оценява и анализира обстановката и да взема адекватни решения за боеспособността на армията!

Обръщаме се към висшия политически елит на страната – спрете политическата намеса и безпринципното кадруване в силовите ведомства, създайте необходимите финансови и материални предпоставки за укрепване и развитие на Българската армия и на Въоръжените сили като цяло!

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията