37 милиона евро за борба с морското пиратство заделя ЕС

pirati-korab
Еврокомисията отделя 37 милиона евро за засилване на борбата срещу пиратството в Източна и Южна Африка, пише АФП, цитирайки комюнике Еврокомисията.

„Засилването на сигурността на морските пътища е от ключово значение за нас, защото ще допринесе за съживяването на търговията и за подновяване на растежа в района“, заяви еврокомисарят по развитието Андрис Пиебалгс, предаде bTV. Според комисията новата програма ще помогне за развитието на нормативите и съдебните системи на страните от района и така те ще имат по-добър инструментариум за арестуване и транспортиране на пиратите.

Актовете на пиратство в Аденския залив и Индийския океан са се понижили значително – от 299 през 2011 г. на 111 през 2012 г. Затишието обаче може да се окаже временно. Препоръката на Световната банка е усилията да се бъдат съсредоточени по-скоро не в морето, а на земята, подчертавайки, че първото трайно решение на проблема е „политическо“.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор