Строителството на „Южен поток“ е възможно, но с друга функция и роля

Снимка: Турски поток
Снимка: Турски поток

Влошените отношения между Русия и Турция поставиха под въпрос съдбата на проекта „Турски поток”, пише в. „Взгляд”. София може не само да изпълни ролята на централен европейски хъб, но и да върне руските туристи в страната, твърдят в България. Проектът би донесъл на България голяма изгода, но дали Москва ще се върне към „Южен поток”?

„Взгляд” посвещава дълга статия на историята на „Южен поток” и „Турски поток” и възможността за евентуалното възвръщане към „Южен поток”, което в момента по мнение на експерти не изглежда реална перспектива.

Според директора на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Симонов България е трябвало да помисли по-рано за енергийната ситуация, в която се намира.

„Смисълът на „турски” или „южен” поток бе да се заобиколи неблагонадеждния партньор Украйна. След като ЕС, включително България, не даде съгласие за строителството на „Южен поток”, той се превърна в „Турски поток”. Две разклонения (от четири) на „Южен поток ” вече се пренасочиха на север и ще бъдат реализирани в рамките на проекта „Северен поток-2”. За вътрешните нужди на Турция е нужно едно разклонение. Така че България вече не може да се превърне в общоевропейски хъб. Ние де факто решихме всичките си проблеми със строителството на „Северен поток-2”. Българите трябваше по-рано да мислят с главите си, те изпуснаха реални възможности. Москва вече не е заинтересувана от този проект”, посочва политологът, предаде Руски дневник.

Според Симонов ако „Южен поток” бе построен, то България щеше да стане общоевропейски хъб. Той добави, че като цяло възобновяването на строителството е възможно, но той вече би имал съвсем друга функция и роля.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за