Морският бизнес щял да подкрепя ветроходството

Зад тази идея застанали вчера представители на няколко компании от морската индустрия, председателят на Българската Морска Камара к.д.п. Богдан Богданов и изпълнителният директор на Български Морски Квалификационен Център к.д.п. Тома Томов. На срещата в сградата на Община Варна обаче не били поканени представители от варненските спортни ветроходни клубове. Последните обаче научили за срещата и изпратили свои представители. Събитието не било уважено и от кметът Кирил Йорданов.

Идеята
Идеята, която по думите на организаторите е подкрепена от фирмите в морската индустрия е създаване на сдружение с нестопанска цел за обучение по ветроходство на деца. По план Асоциацията трябва да е под председателството на Кирил Йорданов – настоящ кмет на град Варна.

Сблъсък
По време на срещата, която случайно или не липсва от медийната сцена (до момента) е имало редица различия в позициите. В основата на различията стои наличието на сдружения с идеална цел със същата насоченост, а именно обучение по ветроходство на младежи. Във Варна това са клубовете „Г. Георгиев – Порт Варна“ и „Бриз“. Наличните организации и организаторите на срещата, не са достигнали до консенсусна среда относно нуждата от учредяване на ново сдружение.

Средата
В настоящата финансово-икономическа обстановка, когато морският бизнес в страната се е капсулирал и с всеки изминал ден поддава, изключително странно изглежда, че представителите му – в лицето на БМК са решили да подпомагат ветроходството, което изобщо не се вписва в корабоплавателната картина. Колко удачно би било участието на фирмите от индустрията в този проект, и дали не е по-удачно фирмите да спонсорират морското образование, носещо реални кадри за дружествата е въпрос, който предстои да бъде проследен.

Мнения
По мнение на представители от ЯК „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“ е ненормално хора, които не са „ветроходни специалисти и дейци“ да участват в подобни проекти, защото така ги обричат на сигурен провал.

Предизборно
Като много добър предизборен ход настоящи ветроходни специалисти, определиха евентуалното включване на Кирил Йорданов в Асоциацията. Освен това на „Морска гара“ във Варна усилено се коментира, че зад Асоциацията стоят интереси за „смучене от общинските програми“.

На снимката: Танкер „отнася“ ветроходна яхта

Д. Велев

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини