Негативна е прогнозата на Fitch за индустрията през 2016 година

koraboplavaneНегативни са глобалните перспективи пред световната морска индустрия за 2016 година. Това сочи ревизираният индекс за корабоплаването на Fitch, сочи справка на Maritime.bg.

Припомняме, че прогнозата за изминаващата 2015-а година бе за „стабилно, но минимално“ развитие.

Очакваме минимален растеж на пазарите, което ще изостри свръхкапацитета, коментират от Fitch. Анализаторите смятат, че засегнати и под огромен натиск ще останат собствениците на контейнеровози и кораби за насипни товари, докато перспективите пред собствениците на танкери и газовози ще са по-добри.

През следващата година се очаква увеличение на общия контейнерен капацитет с около 6%, което ще окаже негативно влияние над пазарите. Друг фактор, който ще пречи на растежа в шипинга, е забавянето на оборотите на китайската икономика.

Още по-негативни са тенденциите пред по-малките корабособственици. Според Fitch през следващата година ще видим по-голям брой фалирали компании.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).