Експозиция представя лодки и кораби по река Дунав от древността до наши дни

koraboplavane-reka-dunavМобилната изложба „Плавателни съдове по река Дунав“ на Историческия музей в Тутракан бе открита в Русенския музей.

Експозицията представя лодки и кораби по река Дунав от древността до наши дни. Тя е създадена от архивните фондове на единствения специализиран музей за лодкостроене в България – Етнографския музей „Дунавски риболов и лодкостроене“ в Тутракан.

През годините – от своето откриване до днес, в неговите фондове са събрани архивни, снимкови и документални материали, свързани с развитието на лодкостроенето по Дунав.

В изложбата са представени и макети на лодка „Тутраканка“ и на „Плаваща воденица“, съобщи БТА. Експозицията е допълнена с макети на 5000-тонен танкер, на влекач, на влекач-тласкач и на кораб от фонда на Русенския музей.

Директорът на културната институция в Русе доц. Николай Ненов съобщи, че изложбата ще бъде допълнена и с истинска лодка от 60-те години на туристическото дружество „Приста“, участвала в международната гребна регата – ТИД, която се организира всяка година по река Дунав. След това плавателният съд ще обогати фонда на Екомузея с аквариум в града.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини