ИАППД представи проекта FAIRway Danube

DSC_0132Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) представи проект FAIRway Danube, съфинансиран чрез Механизма за свързване на Европа.
Чрез FAIRway Danube се стартира изпълнението на Генералния план за рехабилитация и поддържане на корабоплавателния път по р. Дунав, който бе приет в Брюксел по време на срещата на министрите на транспорта на 3 декември 2014 г., с тези думи изпълнителният директор инж. Павлин Цонев откри встъпителната среща по проекта.

Директорът на дирекция „Европейски програми, проекти и връзки с обществеността“ Божидар Янков представи основните дейности заложени в обхвата на проекта, както и речните администрации на дунавските страни, които ще си сътрудничат за реализирането му – България (ИАППД), Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния.

На базата на текущата и хармонизирана информация за критичните участъци, водните нива и прогнози за водния стоеж, реализацията на FAIRway Danube ще подпомага планирането на речния транспорт по реката, проектирането на инженерни мерки или промяна на фарватера в даден участък.

За да може да се извършва редовно измерване и да се събират хармонизирани данни за реката, са необходими подходящи измервателни уреди и кораби, които ще се закупят в Словакия, Унгария, Хърватия, Румъния и България. Предвидено е и поставянето на допълнителни автоматични хидрометрични станции. Обединявайки усилията си, партньорите по проекта ще гарантират свободния достъп до събраната информация за широката общественост.

Чрез повече и по-продължителни измервания проектът ще подпомогне адаптирането на плавателния път към конкретните условия, което ще доведе до подобряване на условията за корабоплаването във вътрешно-водните пътища. Особено в по-широкия Долен Дунав все още е наложително извършването на интензивни измервания за определяне и маркиране на възможно най-добрия плавателен път, който да позволи преминаването на плавателни съдове с по-голямо газене, съответно – намаляване на транспортните разходи.

От българска страна ИАППД ще достави проучвателен кораб, маркиращ кораб, 10 броя автоматични хидрометеорологични станции, които ще бъдат монтирани в трите най-критични места в общия българо-румънски участък на реката.

В началото вниманието ще бъде насочено към най-критичните участъци, а с напредъка на проекта резултатите от подобрените измервания ще бъдат използвани за определяне и приоритизиране на бъдещи мерки за подобряване условията за корабоплаване, каза в заключение Божидар Янков.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на