Руски боен кораб пази платформа край Крим

chernomorneftegaz-termКрайцер „Аметист“ е разположен в Черно море, за да пази нефтените платформи на компанията „Черноморнефтегаз“ от военни кораби на Украйна, съобщи в сряда граничната служба на руските сили за сигурност по Крим, предаде „Взгляд“, цитиран от Руски дневник. Киев определи стъпката като нарушение на юрисдикцията на страната.

Според руските власти в сряда сутринта към плаващата петролна платформа „Таврида“, която е собственост на „Черноморнефтeгаз“, се е приближил кораб на украинската Държавна гранична служба, съобщи ТАСС.

Командирът на кораба се е свързал с „Таврида“ по радиостанцията с искане да му бъде предоставена информация за състава на екипажа и целите на пребиваването в този район. Капитанът на „Таврида“, след като разбрал, че украинската страна няма право на подобни искания, не предоставил информацията“, уточниха от прес-службата на ведомството.

След това украинският кораб се отправил към обекти на „Черноморнефтегаз“ в Глоцинското находище, където направил „фото и видео снимки“. След като пристигнал в района, руският „Аметист“ установява, че освен платформата има два военни кораба на военноморските сили на Украйна.

Украйна реагира с изявление, че платформата „Таврида“ край Крим е нейна собственост и тя си запазва правото да потърси компенсация за претърпените загуби. От външното министерство в Киев поискаха Русия „моментално да предприеме всички възможни мерки, за да прекрати международно-противоправното деяние, като предостави всички необходими уверения и гаранции, че то няма да се повтори в бъдеще и незабавно върне за ползване и собственост имуществото, принадлежащо на Украйна“.

Находищата във въпросния район на Черно море станаха руски, след като Крим се присъедини към Русия с референдум през март 2014 година. Президентът на Украйна Петро Порошенко обаче заяви, че Киев ще си търси правата върху собствеността им по съдебен ред.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,