Руски боен кораб пази платформа край Крим

chernomorneftegaz-termКрайцер „Аметист“ е разположен в Черно море, за да пази нефтените платформи на компанията „Черноморнефтегаз“ от военни кораби на Украйна, съобщи в сряда граничната служба на руските сили за сигурност по Крим, предаде „Взгляд“, цитиран от Руски дневник. Киев определи стъпката като нарушение на юрисдикцията на страната.

Според руските власти в сряда сутринта към плаващата петролна платформа „Таврида“, която е собственост на „Черноморнефтeгаз“, се е приближил кораб на украинската Държавна гранична служба, съобщи ТАСС.

Командирът на кораба се е свързал с „Таврида“ по радиостанцията с искане да му бъде предоставена информация за състава на екипажа и целите на пребиваването в този район. Капитанът на „Таврида“, след като разбрал, че украинската страна няма право на подобни искания, не предоставил информацията“, уточниха от прес-службата на ведомството.

След това украинският кораб се отправил към обекти на „Черноморнефтегаз“ в Глоцинското находище, където направил „фото и видео снимки“. След като пристигнал в района, руският „Аметист“ установява, че освен платформата има два военни кораба на военноморските сили на Украйна.

Украйна реагира с изявление, че платформата „Таврида“ край Крим е нейна собственост и тя си запазва правото да потърси компенсация за претърпените загуби. От външното министерство в Киев поискаха Русия „моментално да предприеме всички възможни мерки, за да прекрати международно-противоправното деяние, като предостави всички необходими уверения и гаранции, че то няма да се повтори в бъдеще и незабавно върне за ползване и собственост имуществото, принадлежащо на Украйна“.

Находищата във въпросния район на Черно море станаха руски, след като Крим се присъедини към Русия с референдум през март 2014 година. Президентът на Украйна Петро Порошенко обаче заяви, че Киев ще си търси правата върху собствеността им по съдебен ред.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Поредно доказателство: От 7 години се знае за тръбопровода във Варна

Напорният тръбопровод, разположен в акваторията и по дъното на Варненското езеро, пресича само Канал 1 и то в широката част на езерото. Това пише в отговор на Държавно предприятие

Наградиха офицери от флота

За проявен висок професионализъм и постигнати отлични резултати при организирането и провеждането на ежегодното учение на НАТО “Cyber Coalition”, със заповед на министъра на

След повторната авария с тръбопровода: Емил Димитров проверява за укрита информация във Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е