Тласкач заседна в българския участък на р. Дунав

Фото: ИАППД
Фото: ИАППД

Украински тласкач заседна в българския участък на река Дунав, съобщи директорът на дирекцията „Речен надзор“ към Морска администрация Иван Жеков. Капитанът е подценил образувалия се критичен участък и не е успял да премине със секциите, предаде Монитор.

Дълбочината на газене там към момента е 1,90 метра, което създава проблеми при преминаването на товарни плавателни съдове.

Нивото на Дунав започна да се понижава през декември миналата година и доведе до образуването на четири прага в нашия участък на реката -край Белене, Батин, Попина и река Янтра. Специалистите предупреждават капитаните да бъдат внимателни при преминаването им, защото ширината на фарватера там е ограничена. През последните дни водните нива продължават да падат. При Русе нивото е 33 сантиметра спрямо условната кота „нула“, като се очаква в следващите две денонощия да има понижение с 9 сантиметра.

При Силистра нивото е 73 сантиметра, очаква се спадане с 11 сантиметра.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на