11 съда са в зимовника на АППД в Русе

port-ruse11 плавателни съда в момента са на стоянка в зимовника на АППД край Русе. Това са три кораба на БРП, един на Рубишипс, по-голямата част от корабите на агенцията и един кораб и два катера на Гранична полиция, каза за „Бряг“ директорът на АППД Павлин Цонев.

Той поясни, че при очакване на ледоход и други съдове могат да бъдат прибрани на по-закрито, но засега заявки от корабособственици няма.

Реално всяко пристанище би могло да обособи място за престой на плавателни съдове, каза още Цонев. При евентуален ледоход убежища в акваторията на пристанището, естествени зимовници и понтони за плавателни съдове има край островите Люляка, Козуй, Батин и каналите при островите Белене и Камадино.

За понтоните под Дунав мост може да се направи бараж. За последните 24 часа водното ниво край Русе спада и е 33 см спрямо условната кота нула. Температурата на водата е едва 0.6 градуса над нулата.

Припомняме, че преди три години Дунав замръзна до 90% и ледоходът потроши неприбрани понтони и плавателни съдове в пристанище Силистра.

България още няма ледоразбивач и в тежки ситуации разчита на кораби на АППД и БРП. Те могат да разбиват лед до 10 см.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на