11 съда са в зимовника на АППД в Русе

port-ruse11 плавателни съда в момента са на стоянка в зимовника на АППД край Русе. Това са три кораба на БРП, един на Рубишипс, по-голямата част от корабите на агенцията и един кораб и два катера на Гранична полиция, каза за „Бряг“ директорът на АППД Павлин Цонев.

Той поясни, че при очакване на ледоход и други съдове могат да бъдат прибрани на по-закрито, но засега заявки от корабособственици няма.

Реално всяко пристанище би могло да обособи място за престой на плавателни съдове, каза още Цонев. При евентуален ледоход убежища в акваторията на пристанището, естествени зимовници и понтони за плавателни съдове има край островите Люляка, Козуй, Батин и каналите при островите Белене и Камадино.

За понтоните под Дунав мост може да се направи бараж. За последните 24 часа водното ниво край Русе спада и е 33 см спрямо условната кота нула. Температурата на водата е едва 0.6 градуса над нулата.

Припомняме, че преди три години Дунав замръзна до 90% и ледоходът потроши неприбрани понтони и плавателни съдове в пристанище Силистра.

България още няма ледоразбивач и в тежки ситуации разчита на кораби на АППД и БРП. Те могат да разбиват лед до 10 см.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Доц. Виолин Райков: Засилва се миграцията на средиземноморски видове по нашето крайбрежие

Динамиката на морското биоразнообразие, която непрекъснато се засилва с климатичните промени, определи темата на нашия разговор с доц., д-р Виолин Райков от Института по

Гвоздейков: Българските морски пристанища могат да се превърнат в портали, концентриращи значителна част от търговските потоци през региона

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и