Стачка в пристанище Ротердам

roterdamСтачка за пръв път от 13 години обявиха работещите в пристанище Ротердам, което е най-голямото в Европа, съобщава AFP. Профсъюзите са притеснени, че стотици ще останат без работа заради автоматизацията.

„Настояваме за уверение, че няма да има принудителни съкращения след пускането на нови високо-автоматизирани терминали“, се заявява в съвместна декларация на профсъюзите FNV и CNV, предаде Канал3.

Стачката, която ще продължи 24 часа, започна в 14 ч. (16 ч. българско време), но не всички терминали са спрели работа, съобщават местните медии.

Според холандската агенция „АНП“ 700 от общо 3600 работници на пристанището са се присъединили към протеста.

Според профсъюзите 800 работни места са застрашени от отварянето на новите терминали, в рамките на разширение на пристанището – Маасвлакте. То удвои капацитета на порта в Ротердам. Около 450 милиона тона товари преминават през Ротердам всяка година.

Исканията на профсъюзите са да няма никакви съкращения до 2020 г., както и да се внесат подобрения в работните условия за по-възрастните служители.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър