Иран задържа два американски катера

Mideast Iran MissileИран задържа два американски военни катера в Персийския залив, които са навлезли в териториалните води на ислямската република. На борда им са плавали десет души.

Двата катера са плавали от Кувейт за Бахрейн. Задържани са в близост до иранския остров Фарси, между бреговете на Иран и Саудитска Арабия.

Американският държавен секретар Джон Кери е влязъл във връзка с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф, който го е уверил че ще бъде позволено на екипажите да продължат пътуването си.

Макар че двете страни не биха допуснали този инцидент да ескалира, той идва в деликатен момент за отношенията между Вашингтон и Техеран. Иран и шестте световни сили постигнаха историческо споразумение за ядрената програма на ислямската република миналия юли, като формалното приложение на договора ще започне веднага, когато Иран ограничи ядрените си дейности и това бъде потвърдено с доказателства от МААЕ.

Офицалната държавна агенция ФАРС съобщи, че ирански революционни гвардейци са задържали американските плавателни съдове край остров Фарси, на 2 км в ирански териториални води. Това е поредният индицент между американските и иранските сили в Залива, предаде ТВ Европа. Миналия месец САЩ обвиниха иранската революционна гвардия, че е изстреляла ракети, които са минали близо до няколко военни кораба, включително американския самолетоносач „Хари Труман” в Ормузкия проток. Преди това Иран е задържал британски моряци и морски пехотинци, припомня Ройтерс.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Секретен доклад във Великобритания: 55 китайски подводничари загинаха при инцидент

Най-малко 55 китайски подводничари са загинали на борда на подводница, твърдят медии във Великобритания, които цитират секретен доклад на Кралските Военноморски сили.

Бургас посреща MedCruise

Бургас ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise. Асамблеята ще се проведе в периода 10 - 13 октомври

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати през септември 2 702 599,59  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.