Иран задържа два американски катера

Mideast Iran MissileИран задържа два американски военни катера в Персийския залив, които са навлезли в териториалните води на ислямската република. На борда им са плавали десет души.

Двата катера са плавали от Кувейт за Бахрейн. Задържани са в близост до иранския остров Фарси, между бреговете на Иран и Саудитска Арабия.

Американският държавен секретар Джон Кери е влязъл във връзка с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф, който го е уверил че ще бъде позволено на екипажите да продължат пътуването си.

Макар че двете страни не биха допуснали този инцидент да ескалира, той идва в деликатен момент за отношенията между Вашингтон и Техеран. Иран и шестте световни сили постигнаха историческо споразумение за ядрената програма на ислямската република миналия юли, като формалното приложение на договора ще започне веднага, когато Иран ограничи ядрените си дейности и това бъде потвърдено с доказателства от МААЕ.

Офицалната държавна агенция ФАРС съобщи, че ирански революционни гвардейци са задържали американските плавателни съдове край остров Фарси, на 2 км в ирански териториални води. Това е поредният индицент между американските и иранските сили в Залива, предаде ТВ Европа. Миналия месец САЩ обвиниха иранската революционна гвардия, че е изстреляла ракети, които са минали близо до няколко военни кораба, включително американския самолетоносач „Хари Труман” в Ормузкия проток. Преди това Иран е задържал британски моряци и морски пехотинци, припомня Ройтерс.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини