Само COSCO подаде оферта за концесия на пристанище Пирея

pristanishte-pireyaЕдна е ценовата оферта за приватизацията на 67% от капитала на пристанището в Пирея, съобщава гръцкия приватизационен фонд (HRADF) на своя сайт. Това е регистрираната в Хонконг Cosco Group.

Интерес към приватизационната процедура проявиха още две компании – датската APM Terminals, която оперира пристанището в Измир, както и филипинската ICTS. В крайна сметка и двете компании не са подали оферти.

Според условията на процедурата сега ще бъдат проведени преговори за повишаване на ценовата оферта, предаде Инвестор. Какво е предложението на китайската компания обаче не е посочено.

Според информация на обществената телевизия ERT Cosco са предложили 400 млн. евро за покупката на мажоритарния дял от пристанището. Очакванията на правителството пък бяха за 1 млрд. евро.

Според поканата за набиране на оферти спечелилият процедурата ще получи веднага правото да управлява 51% от капитала на ключовото пристанище. Останалите 16% ще му бъдат отстъпени, ако изпълни ангажимента да вложи 350 млн. евро в модернизацията на съоръженията през следващите пет години.

Договорът за продажбата на пристанището трябва да бъде ратифициран и от гръцкия парламент.

Ако бъде сключен, този договор ще бъде втората голяма сделка за лявото гръцко правителство след отдаването на концесия на 14 регионални летища в страната.

По-рано през деня беше спряна търговията с акции на пристанището в Пирея в очакване на отварянето на ценовите оферти.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини