Български фериботи се включват в нова международна линия през Черно море към Китай

Снимка: Агенция УНИАН
Снимка: Агенция УНИАН

На 15 януари т.г. в Пристанище Иличевск (Украйна) се състоя тържественото откриване на нова международна линия по маршрут Украйна – Грузия – Азербайджан – Казахстан – Китай.

Тържеството се състоя на борда на ферибота „Героите на Севастопол“, който е в състава на Параходство „Български морски флот“ АД. Сред официалните гости на тържеството бяха вицепремиерът на Украйна Генадий Зубко, министърът на инфраструктурата на Украйна Андрей Пивоварский, губернаторът на Одеса Михаил Саакашвили, кметът на Иличевск Валерий Я. Хмелнюк и началникът на администрацията на Иличевското морско търговско пристанище Генадий Скворцов, съобщиха пред Maritime.bg от БМФ.

Снимки:

Началото на новата линия е демонстрационен рейс с 20 празни контейнера, които трябва да бъдат превозени до Китай и върнати обратно, пълни със стока. Украйна избра за свой партньор в черноморската част на линията Параходство „Български морски флот” АД, което оперира с двата ферибота „Героите на Севастопол“ и „Героите на Одеса“.

Затова в своето приветствено слово към гостите капитанът на българския ферибот „Героите на Севастопол“ Николай Радев благодари на вицепремиера Зубко и на министър Пивоварский за оказаното доверие и изтъкна, че екипажите на двата български кораба ще бъдат надеждно звено в тази част на новия транспортен маршрут. Участието на Параходство БМФ в новата международна линия е в рамките на тристранното (България – Грузия – Украйна) и двустранното (България – Украйна) междуправителствени споразумения, в които най-голямата и най-старата българска шипингова компания винаги е доказвала своите възможности на конкурентоспособен превозвач на море.

ВИДЕО:

На практика българските фериботи ще плават по част от Коридор № 8 (Европа – Кавказ – Азия), част от който преминава и през нашата страна. Стартирането на новата международна линия дава надежда за възстановяването на рентабилността на фериботните превози в рамките на коридор № 8 в Черно море.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на