Европейската комисия разследва концесии в Пристанище Антверпен

 Европейската комисия (ЕК) стартира задълбочено разследване за установяване на нерегламентирана държавна помощ за две компании, които оперират контейнерни терминали в пристанище Антверпен в Белгия.

ЕК съобщи в петък (15 януари), че концесионните договори с компании PSA Antwerp NV и Antwerp Gateway NV съдържат изискване за обработка на минимален тонаж, който не е бил достигнат от 2009 до 2012 г., което означава, че компаниите следва да заплатят компенсации на държавната пристанищна власт.

Година по-късно, през 2013 г., властите в Белгия решават да редуцират минималното изискване за реализиран товарооборот.

Конкурент на двете фирми е изпратил жалба в ЕК, което води до започналото разследване.

Според жалбата, внесените промени осигуряват намаляване на компенсацията за неизпълнение с 80%.

Комисията проверява дали промяната на концесионните условия представлява пряка държавна нерегламентирана помощ за двата контейнерни оператора, които са получили правата за управление на терминалите през 2004 г. за период от 42 години.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на