Отбелязаха 135 години ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” в гр. Русе

135godini-vvmuПрез 2016 година с поредица от тържествени церемонии и концерти щe бъде отбелязана 135-та годишнина от създаването на военноморското образование в България. На 9 януари 1881 година в град Русе се формира Морско училище, което е първообраз на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

На 15 януари 2016 г. в град Русе се проведе първото официално честване на 135-годишнината от създаването на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Празничната програма включваше полагане на венци и цветя пред паметника на Моряка. След ритуала, под маршовия съпровод на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, всички участници се отправиха на тържествено шествие до сградата на общината на площад „Свобода”.

Кулминацията на празника бе тържественото събрание-концерт, който се състоя в Голямата зала на Доходното здание. Сред официалните гости бяха контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС на Р България, Явор Янчев – зам.- областен управител на Област Русе, Пламен Стоилов – кмет на Русе, представители на фирми и организации свързани с речното и морското корабоплаване. В словото си пред гостите, капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров посочи моменти от историята и модерното настояще на училището.

В поздравителното си обръщение кмета на град Русе, Пламен Стоилов каза: „Дълги години, Морско училище доказва висок професионализъм и стремеж към развитие. Ние, русенци, сме тясно свързани с традициите на училището, защото корените на военноморското образование тръгват от тук”. Награди от кмета на град Русе получиха двама заслужили преподаватели и един курсант.

В концерта участие взеха представителния духов оркестър на ВМС, фолклорен танцов състав от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, вокална група „Приста”, балет „Импулс”, група от Общински детски център за култура и изкуство и Общински младежки дом – Русе.
135godini-vvmu-ruse
Maritime.bg – България / Морско образование

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота