Отбелязаха 135 години ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” в гр. Русе

135godini-vvmuПрез 2016 година с поредица от тържествени церемонии и концерти щe бъде отбелязана 135-та годишнина от създаването на военноморското образование в България. На 9 януари 1881 година в град Русе се формира Морско училище, което е първообраз на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

На 15 януари 2016 г. в град Русе се проведе първото официално честване на 135-годишнината от създаването на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Празничната програма включваше полагане на венци и цветя пред паметника на Моряка. След ритуала, под маршовия съпровод на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, всички участници се отправиха на тържествено шествие до сградата на общината на площад „Свобода”.

Кулминацията на празника бе тържественото събрание-концерт, който се състоя в Голямата зала на Доходното здание. Сред официалните гости бяха контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС на Р България, Явор Янчев – зам.- областен управител на Област Русе, Пламен Стоилов – кмет на Русе, представители на фирми и организации свързани с речното и морското корабоплаване. В словото си пред гостите, капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров посочи моменти от историята и модерното настояще на училището.

В поздравителното си обръщение кмета на град Русе, Пламен Стоилов каза: „Дълги години, Морско училище доказва висок професионализъм и стремеж към развитие. Ние, русенци, сме тясно свързани с традициите на училището, защото корените на военноморското образование тръгват от тук”. Награди от кмета на град Русе получиха двама заслужили преподаватели и един курсант.

В концерта участие взеха представителния духов оркестър на ВМС, фолклорен танцов състав от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, вокална група „Приста”, балет „Импулс”, група от Общински детски център за култура и изкуство и Общински младежки дом – Русе.
135godini-vvmu-ruse
Maritime.bg – България / Морско образование

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на