Ангел Забуртов: Пристанище Бургас ще има европейска визия до лятото

Инж. Ангел Забуртов, генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура"
Инж. Ангел Забуртов, генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

– Г-н Забуртов, заели сте се с подобрение на визията на пристанище Бургас. Кога започват ремонтните дейности?
Обществената поръчка, която ДП „Пристанищна инфраструктура” обяви – за изграждане на комплексна благоустройствена среда за достъп до Зона за обществен достъп – Бургас, с новите й функции за обслужване на пасажерски кораби, и създаване на необходимата инфраструктура, свързана непосредствено с експлоатацията на Морска гара, вече има избран изпълнител. Ремонтните дейности стартират до броени дни.

– Какви промени да очакваме?
Цялостно облагородяване на района около Морската гара, Трафик кулата и Яхт клуба. Това включва изграждането на нов път до Морска гара, с кръгово движение. За подобряване на облика на пространството около Морската гара и Бреговия център ще се изградят тротоари, нова кейова настилка и 3500 кв.м. зелени площи- декоративни треви и богата цветна растителност, съобразена с природните дадености на региона.

– Какви удобства ще се създадат още за посетителите?
Районът ще бъде добре осветен, ще има паркинги за автобуси и леки автомобили, като така ще отпадне проблемът с паркирането. Ще бъде изградена и велоалея, за удобство за колоездачите, която ще преминава близо до вълнолома.

– Кога може да очакваме новата визия на района около Морска гара да е готова?
Срокът на изпълнение на ремонтните дейности е около четири месеца, което означава, че в началото на следващия туристически сезон обектът ще бъде завършен.

– Какви финансови средства ще вложи ДППИ?
В изграждането на комплексната благоустройствена среда за достъп до Зона за обществен достъп – Бургас ще бъдат вложени близо 2,5 млн.  лева.

– Очаквате ли броят на посетителите да се увеличи?
Разбира се. Мястото и в момента се радва на огромен интерес както от бургазлии, така и от гостите на града. Но след преустройството със сигурност ще стане още по- привлекателно. Когато и реконструкцията на старата Магазия приключи и вече имаме един завършен и атрактивен Морски културен център, визията на Пристанище Бургас ще бъде на едно наистина високо, европейско ниво.

Записа Д. Велев, Maritime.bg

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на