Румъния иска общ флот на НАТО в Черно море

romanski-voennomorski-siliПрез 2016 г. Русия ще укрепи бойната мощ не само в западно направление, в Арктика и Далечния изток.

Нова военна инфраструктура, както и сериозно количество съвременно въоръжение, ще бъдат разположени и в Черноморско-Кавказкия регион, пише РЕГНУМ в понеделник.

Според източници на изданието от руското военно министерство, основната задача на армията и флота в югозападното и западно стратегическо направление „ще се състои в усъвършенстване на бойните умения в хода на подготовката и провеждането на стратегическото командно-щабно учение „Кавказ 2016“. Учението ще се проведе през септември, като в подготовката ще се включат авиационните, военно-морските и сухопътните части.

Според изданието толкова мащабна задача очевидно е свързана с усилването на мощта на НАТО, както и с военните планове на Украйна в тези райони. През 2015 г. в Черно море на ротационен принцип пребиваваха кораби на САЩ, Канада, Франция и други страни от региона, припомня „Независимая газета“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно е подчертавал, че „засилването на силите за оперативно реагиране и увеличаването на присъствието им на място е реакция, предизвикана от действията на Русия в Украйна и Грузия“. Министерството на отбраната в Букурещ започва диалог с партньорите си в НАТО за създаването на съюзническа флотилия в Черно море. Обсъждането на въпроса ще започне още през февруари тази година на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел. Твърде вероятно е решението по въпроса да бъде положително, посочва вестникът.

Медиите вече прогнозират, че в състава на новата флотилия на алианса могат да влязат кораби от военноморските сили на САЩ, Турция, Германия и Италия. Според военния експерт Олег Шведков създаването на подобна флотилия би било лесно, но „съставът ѝ ще бъде основно от военни кораби на черноморските страни – Турция, Румъния, България, като в бъдеще е възможно към нея да се присъединят и бойни единици от Грузия и Украйна, които все още не са членки на НАТО. Корабите на САЩ, Франция и други държави от НАТО ще действат в състава на тази флотилия само на ротационен принцип“, смята експертът. Това е свързано с факта, че „пребиваването на кораби от държави, които не граничат с Черно море в неговите води, е регламентирано от международното право, което позволява те да пребивават в акваторията му за не повече от 21 дни“.

Според Шведков, ако бъде създадена, бойната морска флотилия на НАТО значително ще превъзхожда Черноморския флот, пише Руски дневник. „Но Русия има достатъчно сили и средства по суша и море (авиационни, ракетни и т.н.), за да парира тази заплаха“, убеден е той.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва