Газпром прекрати договора за Южен поток

iujen-potokРазтрогнато е споразумението за газопровода „Южен поток“, съобщи Газпром в сряда (20 януари).

Бордът на директорите на руския гигант е одобрил споразумението за прекратяване на договорите между компанията и South Stream Transport B.V. – фирмата-оператор, създадена за изграждането на морската част от газопровода.

Последното дружество е освободило Газпром от задълженията за поръчителство и експорт на газ, което е подписано на 02 октомври 2013 г., предаде руската агенция ТАСС.

Проектът Южен поток бе на стойност 15,5 млрд. евро и трябваше да осигурява пренос на 67 млрд. куб. м. газ.

Maritime.bg припомня, че през юли м.г. South Stream Transport прекрати договора с италианската компания Saipem за строителството на първа линия от морския участък на газопровода.

През декември 2014 г. Русия взе решение да се откаже от строителството на „Южен поток“ в полза на нов газопровод, който бе наречен „Турски поток“, но също има неясно бъдеще, след като Турция свали руски самолет на територията на Сирия.

До момента българската страна не е получавала официално уведомление за прекратяване на проекта „Южен поток“. Това коментираха за БТА от Министерството на енергетиката по повод на информациите, че „Газпром“ обявява прекратяване на договора по проекта. Според съобщението на ТАСС прекратяването се отнася до морската част на газопровода. То не засяга българската страна, посочват от министерството.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на