В САЩ притеснени от неравенството между руския и американския флот от ледоразбивачи

ledorazbivach-krasin-17Бреговата охрана на САЩ има нужда от нов ледоразбивач на стойност 1 млрд. долара за щата Аляска, предвид увеличаването на военното присъствие на Русия в региона.

Това съобщи телевизия CNN, като се позова на сенаторите на Аляска и Мейн, предаде RT, цитирана от агенция Крос.

Сенатори Лайза Мерковски и Ангус Кинг, както и командирът на Бреговата охрана на САЩ адмирал Пол Зукунфт са на мнение, че Русия провежда милитаризация в Арктика и „подрънква с оръжие“, като провежда непланирани учения в региона с участието на хиляди военни.

Сенаторите смятат, че покупката на нов ледоразбивач също така е необходима и във връзка с руската военна и търговска активност в региона и неравенството между руския и американски флот от ледоразбивачи.

„На нас ни е трудно да се сдобием с един, а руснаците строят 14“, цитира CNN думите на сенатор Мерковски.

По-рано американският президент Барак Обама предложи ускоряване на процедурата за придобиване на нов ледоразбивач, така че процесът да бъде завършен към 2020 г. Тогава от Белия дом съобщиха, че САЩ разполага единствено с два ледоразбивача, като само единият е тежък клас. Този кораб е пуснат в експлоатация още през 1976 г. и новият ледоразбивач следва да го замени.

При това по данни на Белия дом, руският флот от ледоразбивачи наброява 40 плавателни съда, отбелязва CNN.

Maritime.bg – Свят / ВМС

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на