В САЩ притеснени от неравенството между руския и американския флот от ледоразбивачи

ledorazbivach-krasin-17Бреговата охрана на САЩ има нужда от нов ледоразбивач на стойност 1 млрд. долара за щата Аляска, предвид увеличаването на военното присъствие на Русия в региона.

Това съобщи телевизия CNN, като се позова на сенаторите на Аляска и Мейн, предаде RT, цитирана от агенция Крос.

Сенатори Лайза Мерковски и Ангус Кинг, както и командирът на Бреговата охрана на САЩ адмирал Пол Зукунфт са на мнение, че Русия провежда милитаризация в Арктика и „подрънква с оръжие“, като провежда непланирани учения в региона с участието на хиляди военни.

Сенаторите смятат, че покупката на нов ледоразбивач също така е необходима и във връзка с руската военна и търговска активност в региона и неравенството между руския и американски флот от ледоразбивачи.

„На нас ни е трудно да се сдобием с един, а руснаците строят 14“, цитира CNN думите на сенатор Мерковски.

По-рано американският президент Барак Обама предложи ускоряване на процедурата за придобиване на нов ледоразбивач, така че процесът да бъде завършен към 2020 г. Тогава от Белия дом съобщиха, че САЩ разполага единствено с два ледоразбивача, като само единият е тежък клас. Този кораб е пуснат в експлоатация още през 1976 г. и новият ледоразбивач следва да го замени.

При това по данни на Белия дом, руският флот от ледоразбивачи наброява 40 плавателни съда, отбелязва CNN.

Maritime.bg – Свят / ВМС

Последни новини

Последни новини

Пристанищата на България ще бъдат блокирани, ако “Лукойл Нефтохим” спре работа

Възможното спиране на работата на най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров - "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", ще доведе до блокиране на българските пристанища

Варна върху карта на Петрус Весконте от 1311 година – най-ранната оцеляла до наши дни морска карта

1. Петрус Весконте, „Карта на Централно и Източно Средиземноморие и Черно море“, 1311 г. Отсечка с Варна (varna). Държавен архив на Флоренция, Италия. Петрус Весконте (Petrus

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент