Последно плаване за индийския самолетоносач INS Viraat

INS-ViraatСлед 56 години от пускането на вода и 28 години на служба във ВМС на Индия самолетоносачът INS Viraat пое последното си оперативно плаване преди да бъде изваден от въоръжение по-късно тази година.

Корабът е построен през 1959 г. и е приет на въоръжение същата година във ВМС на Великобритания като HMS Hermes, участва във Фолклендската война, припомня Пан. През 1987 г. е предаден на Индия и приат на въоръжение на 12 май същата година.

Екипажът на самолетоносача е 1200 офицери и моряци, като в последното си плаване INS Viraat има на борда си 6 изтребителя Sea Harriers, 4 вертолета Chetak и 6 Sea King.

Към момента не се знае каква ще е съдбата на самолетоносача INS Viraat след излизането му от въоръжение. Индийското правителство е предложило на редица пристанищни градове кораба на цена на 1 рупия, но за сега няма кандидати, тъй като разходите по поддържането му ще са огромни.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В