Газпром сключи споразумение за Турски поток

turski-potokРуският газов гигант „Газпром” е подписал споразумение с компанията „Южен поток транспорт” (South Stream Transport B.V.) за конфиденциалност за изпълнението на проекта за строителство на морски газопровод от Русия към Турция през Черно море.

Това съобщава ТАСС, позовавайки се на информация на руската енергийна компания.

Съветът на директорите на „Газпром” прие решение да гарантира защита на получената взаимна информация, която представлява търговска тайна, с цел изпълнението на проекта за изграждането на морски газопровод от Русия до Турция през акваторията на Черно море„, отбелязва се в комюнике на „Газпром”, предаде news.bg.

В него се пояснява, че споразумението ще има срок на действие до 2021 г.

Съветът на директорите на „Газпром” е одобрил сключване на споразумение с проектната компания „Южен поток транспорт” за прекратяване на действието на договора за поръчителство спрямо задълженията на „Газпром експорт“ по споразумението за транспорт на газ от 2 октомври 2013 г.

Припомняме, вчера руският газов концерн обяви, че договорът по проекта „Южен поток“ е прекратен.

„Южен поток транспорт” бе създадена за строителството на морската част на „Южен поток“. Но след решението на „Газпром” да прекрати проекта руският монополист изкупи дяловете на италианската Ени (Eni), френската ЕдФ (EdF) и германската Винтерсхал (Wintershall) в проекта. Имаше предположения, че част от активите на „Южен поток транспорт” могат да бъдат използвани при строителството на „Турски поток“.

Газопроводът „Южен поток“, който е на стойност 15,5 млрд. евро, трябваше да доставя в Европа 67 млрд. куб метра газ годишно.

| Още по темата: Газпром прекрати договора за Южен поток

Maritime.bg – Свят

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва