Освободиха моряците ни в Либия

SUN_OIL_IБългарските моряци, които бяха арестувани в Либия, са свободни. Това съобщиха пред Maritime.bg от Министерство на външните работи, след като редакцията уведоми пресцентъра му, че украинските власти съобщиха за освободени украинци от екипажа.

Припомняме, че през януари м.г. в МВнР постъпи сигнал, че месец по-рано плаващият под молдовски флаг малък танкер „Sunoil” с петчленен екипаж, сред които двама български граждани, е претърпял авария в международни води в близост до Либия и е подал сигнал за бедствие.

Съдът е бил изтеглен до порт Триполи. Танкерът и петчленният му екипаж, в който освен българските граждани е имало двама украинци и един румънец, е бил задържан по обвинение за трафик на петролни продукти (забранен в Либия).

При задържането на танкера на борда му не е имало нефтопродукти, а плавателният съд е изпълнявал курс, който не е предвиждал влизане в либийски териториални води.

След получаване на сигнала Министерството на външните работи, чрез посолствата на Република България в Италия и Либия, предприе незабавни мерки за изясняване на причините за задържане, на местонахождението на българските моряци и на възможностите за освобождаването им. Проведени бяха срещи с представители на либийското посолство в София. На румънската и украинската страна бе предложено да бъдат предприети координирани действия по случая. Потърсено бе съдействие и от Делегацията на ЕС в Либия. Активната позиция на МВнР, тясното взаимодействие с посолствата ни в Либия и Италия и с Делегацията на ЕС в Либия в голяма степен съдействаха съдът в Триполи на 12.01.2016 г. да оттегли обвиненията към екипажа и да постанови освобождаване на членовете му. На 15.01.2016 г. двамата български моряци се завърнаха в страната.“, съобщиха от МВнР.

Maritime.bg – Курс

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва