Русия показа пред журналисти разрушителя „Вицеадмирал Кулаков“

1155_2013_16Руският флот осигури на журналисти обиколка на борда на разрушителя „Вицеадмирал Кулаков“, изпратен в сирийското пристанище Латакия да подпомага други руски военни кораби в Средиземно море, предаде в събота (23 януари) RT. „Вицеадмирал Кулаков“ е една от осемте фрегати в своя клас, които в момента са в експлоатация в руския флот. Основната му цел е да открива и унищожава вражески подводници.

Докато охранява руската флотилия в Латакия, корабът е засякъл и проследил няколко чужди подводници на мисии по сирийското крайбрежие, но не се е занимавал с бойни мисии. Спасителният хеликоптер на борда на „Вицеадмирал Кулаков“ Камов Ка-27ПС е готов да реагира на извънредни ситуации.

Операцията в Сирия се превърна в повратна точка за ПР-а на руските военни. Най-новото „турне“ е част от поредица, в която руската армия кани журналисти от руски и чуждестранни медии до разгледат съоръженията с повишена сигурност. По-рано медиите са можели да посетят военновъздушната база Кхеймим южно от Латакия, от която руските военни самолети осъществяват полетите си, и ракетния крайцер „Москва“ – флагман на Черноморския флот.

За разлика от повечето руски военни кораби участващи в сирийската операция, които принадлежат на Черноморския флот, „Вицеадмирал Кулаков“ е от Северния флот в Североморск. Смесването на кораби от различни флоти е често срещана практика, насочена към изграждането на сътрудничество помежду им и насърчаване на връзките между офицери и моряци, пише „Руски дневник“.

Военният кораб напусна своята основна база преди четири месеца и започна мисията си на сирийския бряг през декември 2015 година.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за