Сергей Лавров: Проектът „Южен поток“ бе прекратен от Брюксел

burgas-south-streamПроектът „Южен поток“ бе прекратен от Брюксел. Това заяви във вторник (26 януари) руският външен министър Сергей Лавров в отговор на въпрос от български журналист на ежегодната си пресконференция в Москва, на която обобщи постиженията на руската дипломация през 2015 г., предаде телевизия „Мир 24“.

Според първия дипломат на Русия именно европейските бюрократи са виновни за провала на проекта.

„Бих искал все пак да направя разлика между ЕС и Брюксел. Има Еврокомисия (ЕК), която се състои от еврокомисари – бюрократична структура, която, като всяка бюрократична структура, иска да се възпроизвежда, да се утвърждава“, поясни Лавров.

Според него действията на ЕК предизвикват все по-голямо недоволство сред страните членки на блока, тъй като се приемат без тяхното съгласие.

Не можехме да чакаме Брюксел да промени настроението си във връзка с „Южен поток“ и започнахме да търсим алтернатива, защото Европа се нуждае от руския газ“, отбеляза руският външен министър.

Лавров подчерта, че отношенията между Русия и България остават добри и изрази надежда, че София ще се стреми да запази паметта за общите страници от историята.

Лавров засегна и темата за „Северен поток 2“, като заяви, че това е изцяло търговски проект, който е изгоден и за Русия, и за ЕС, предаде Руски дневник. Той обърна внимание на опитите на редица държави да „подложат проекта на идеологическа критика“ с призиви да се избягва сътрудничеството с Русия.

„Това са опити да се затруднят и да се усложнят отношенията ни отстрани. Те призовават за известна атлантическа солидарност, европейска солидарност. Много би ми се искало не само в този случай, но и във всички други случаи, Германия и Европа, а и всяка друга държава, да вземат решения не в зависимост от това какъв чиновник от една или друга съседна или далечна държава е дошъл и е раздавал съвети какво да се прави, а в зависимост от ясното разбиране на техните национални интереси“, допълни Лавров.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията