Започва облагородяването на района около Морска гара – Бургас

Снимка: Дарик
Снимка: Дарик

През февруари започва облагородяването на района от Морска гара до Магазия 1 в пристанище Бургас, което е първата фаза от изграждането на зоната за обществен достъп.

Проектът, добил популярност като „Супер Бургас“ , трябва да отпуши града към морето с пешеходни алеи, градинки и развлекателни дейности на мястото на старите мощности, пише 24 часа. „Идната седмица ще уточним с фирмата изпълнител графиците за рехабилитацията на района“, каза изпълнителният директор на порта Диян Димов.

Координацията се налагала, за да не пречи строителството на пристанищната дейност. Трябвало да се помисли и за многото яхти, които попадат в близост до ремонтните дейности. Процедурата по обновяване на района е поверена на „Пристанищна инфраструктура“, но трябвало да има задължително съгласуване с пристанището, за да не спира работата си, докато върви реновирането на кейовете.

То предвижда и подмяна на асфалтовите пътища, по които досега се движеше тежкотоварна техника, с ефектна настилка от плочки като продължение на градския център. На по-късен етап тя ще се свърже и с пространството около новата автогара. От пристанището обявиха, че очакват предсрочно завършване на Магазия 1, която трябва да се превърне в експозиционен център.

По план той трябва да е готов до средата на годината, но можело да отвори и за 6 май, когато пристига първият круизен кораб от новия туристически сезон.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на