„Обзор” започна мисия в помощ на Гърция срещу миграционния натиск

ГД „Гранична полиция“ участва с общо 32 служители в помощ на Гърция срещу миграционния натиск

160131gГраничният полицейски кораб „Обзор” 525 започна участие в съвместни оперативни действия в района на източното Средиземноморие. През месец декември Гърция изпрати до Агенция Фронтекс искане за съдействие във връзка със засиления миграционен натиск.

Южната ни съседка е посочила необходимост от техническо оборудване – патрулни кораби за открито море, кораби за крайбрежно патрулиране, патрулни лодки, хеликоптери, термовизионни камери, патрулни автомобили, както и от служители от Европейските екипи за бърза гранична намеса.

Фронтекс, позовавайки се на искането на Гърция и регламент 863 на Агенцията, взe решение за развръщане на Европейските екипи за бърза гранична намеса на територията на гръцките острови Лесбос, Хиос, Самос, Кос и Лерос, които са най-силно засегнати от нелегалната миграция.

Главна дирекция „Гранична полиция” предложи в подкрепа на Гърция в района на източното Средиземноморие да бъде изпратен гранично-полицейския кораб „Обзор“525. В края на декември Фронтекс одобри участието на кораба с екипаж от 20 служители в района на остров Лесбос. Целта на съвместната работа е да се изпълняват бързи оперативни действия в източното Средиземноморие, за да се отговори на огромния натиск от нелегална миграция на тези външни морски граници на Европейския съюз. Корабът „Обзор” ще участва в операцията на Фронтекс за бърза гранична намеса до март 2016 г.

ГДГП взе решение да подкрепи Гърция в тази операция и чрез изпращане на 10 служители за гранично наблюдение, един специалист за установяване на националност и един служител за снемане на пръстови отпечатъци. Подкрепата на европейските гранични служби е с цел да се осигури контрол на нелегалния миграционен поток през територията на другите държави-членки на ЕС и да се противодейства на трансграничната престъпност.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Потъналият в Черно море кораб е плавал към Бургас, спасиха още един моряк, издирването продължава

В 1235 ч. на 17 януари плаващият под флага на Палау моторен кораб ARVIN потъна в района Бартън, обявиха официално от Бреговата охрана (БО) на Република Турция. Построеният