„Южен поток“ може да бъде възобновен

iujen-potokПостоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов в петък (30 януари) допусна възможността „Южен поток“ да бъде възобновен и изрази увереност, че проектът „Северен поток 2“ ще бъде реализиран, предаде РБК, информира „Руски дневник“.

„Да. Смятам, че „Северен поток 2“ ще има“, каза Чижов в ефира на телевизионния канал „Россия 24“. „А ще има ли „Южен поток“? Ще видим. Може би и този проект ще бъде възроден. При това в недалечно бъдеще“, заяви Чижов.

Той отбеляза, че в дългосрочен план нуждите на ЕС от природен газ „само ще нарастват“. „Не само защото европейската икономика излиза от кризата. Основното е, че производството на газ в самия ЕС ще се свива. Пресъхват находищата в Северно море, има проблеми и с други източници“, поясни политикът.

Русия се отказа от строителството на „Южен поток“ на 1 декември 2014 г. заради неконструктивната позиция на ЕС: според Европейската комисия „Южен поток“ не отговаря на нормите на Третия енергопакет, който забранява на производителите на газ да притежават газопроводна инфраструктура.

„Южен поток“, който щеше да минава през България, трябваше да бъде заменен от „Турски поток“ – газопровод с аналогична мощност (63 млрд. куб. м) по дъното на Черно море, през територията на Турция и до хъб на границата между Турция и Гърция. Само че отношенията между Анкара и Москва се изостриха заради сваления руски бомбардировач Су-24 и преговорите за реализацията на „Турски поток“ бяха прекратени.

В началото на януари говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга публикациите в български медии, че преговорите за „Южен поток“ ще бъдат възобновени и подчерта, че „такъв проект не съществува“.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини